Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

29. 12. 2018. 17:44 >> 17:17

UCG

Zarada korigovana u skladu sa nalazom komisije

Korekcija decembarske zarade profesorima na Univerzitetu Crne Gore (UCG) izvršena je u skladu sa nalazom komisije koja je formirana početkom decembra, saopšteno je iz Rektorata te obrazovne institucije.

Prema pisanju Pobjede, profesorima na UCG isplaćena je decembarska plata koja je u odnosu na novembarsku i oktobarsku korigovana, odnosno više nije umanjena.

Iz Rektorata su saopštili da se zarada na UCG obračunava u skladu sa Vladinom Uredbom o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata tim ustanovama, Kolektivnim ugovorom za UCG i Pravilima studiranja.

"Navedenim propisima se reguliše različita materija, a kumulativno se primjenjuju pri obračunu zarade", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Uredbom Vlade određuje broj studenata potrebnih za formiranje nastavnih grupa za predavanja, odnosno vježbe, u zavisnosti od vrste studijskog programa.

Kolektivnim ugovorom za UCG se, kako su pojasnili iz Rektorata, uređuje način obračuna zarade – valorizovanje nedjeljenog opterećenja u nastavi usrednjenog na nivou semestra, dok se Pravilima studiranja, između ostalog, uređuje organizacija i izvođenje nastave.

"U cilju utvrđivanja nepravilnosti koje su mogle uticati na obračun oktobarske i novembarske zarade zaposlenih, rektor UCG je 3. decembra formirao komisiju sa zadatkom da izvrši provjeru usaglašenosti opterećenja nastavnog, saradničkog i stručnog osoblja sa bazom studentske službe i planom organizacije nastave", kazali su iz Rektorata.

Prema njihovim riječima, Komisija je obišla sve fakultete UCG i prezentovala Izvještaj na sjednici Senata 25. decembra.

"U skladu sa nalazom komisije izvršena je korekcija decembarske zarade i, u slučajevima gdje je to bilo opravdano, obračunata je razlika u odnosu na oktobarsku i novembarsku zaradu, kao što je i najavljeno u prethodnom periodu", kaže se u saopštenju.

Iz Rektorata su, kao primjere pojedinih nepravilnosti koji su uticali na korekciju decembarske zarade, naveli da "na jednom fakultetu prodekan za nastavu nije unio čitav jedan studijski program, što se odrazilo na norme svih profesora koji izvode nastavu na predmetima tog studijskog programa".

Kako su naveli, na pojedinim fakultetima za veliki broj predmeta prodekani za nastavu nijesu unijeli tačne podatke o broju studenata, što je ustanovljeno provjerom podataka iz baze studentske službe, zbog čega norme opterećenja profesora nijesu bile tačno obračunate.

"Na pojedinim fakultetima komisija je utvrdila da je prilikom unosa studenata u bazu opterećenja prodekan dijelio ukupan broj studenata koji slušaju predmet na dva profesora koji predaju taj predmet, umjesto da podijeli normu časova predavanja", kazali su iz Rektorata.

Zbog toga, kako su pojasnili, na dodijeljnom predmetu nije bilo dovoljno studenata za formiranje grupe i program je, umjesto koeficijenta za punu normu časa, profesoru prepoznao koeficijent za mentorski rad.

"To je umanjivalo stvarnu normu profesoru za deset puta. Na primjeru jednog od tih fakulteta, obračun norme redovnog profesora, koji je zbog pogrešnog unosa prodekana za nastavu imao prethodno proračunato opterećenje od minus 30 odsto% ispod osnovne norme, nakon ispravke koju je utvrdila komisija uvećao se na plus 42,06 odsto preko osnovne norme", precizirali su iz Rektorata.

Kako su naveli, na pojedinim fakultetima nijesu ispravni unosi za duplikate predmeta - nastava za iste predmete koja se izvodi objedinjeno za studente sa različitih studijskih programa.

"Ovo je uticalo da se profesorima netačno obračunavaju norme, jer ukoliko je broj studenata unijet na pogešno mjesto, on nije ulazio u obračunatu normu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na jednom fakultetu komisija ustanovila da ne može da izvrši kontrolu u odnosu na stanje koje je unio prodekan za nastavu, jer nazivi predmeta koji su unijeti u program za proračun opterećenja ne odgovaraju nazivima predmeta u bazi studentske službe.

Komisija je, kako su kazali iz Rektorata, dala predlog prodekanu za nastavu da Centru informacionog sistema dostavi spisak predmeta koji su akreditovani i nalaze se u bazi studentske službe, te da se nakon toga uradi novi obračun opterećenja.

"Na jednom fakultetu imena angažovanih profesora ne korespondiraju sa važećim ugovorima, pa je komisija naložila prodekanu za nastavu da dostavi tačne podatke Centru informacionog sistema kako bi se greške ispravile", kazali su iz Rektorata.

Prema njihovim riječima, na pojedinim fakultetima nijesu bili konačni spiskovi u bazi studentske službe u trenutku zaključavanja unosa u bazu.

"Ovo je za posljedicu imalo da je na pojedinim predmetima bilo dovoljno studenta za formiranje grupe, što u bazi nije moglo biti registovano, zbog čega su profesorima koji drže nastavu na tim predmetima bile obračunate manje norme", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su utvrđene i greške prilikom unosa grupa na pojedinim fakultetima, gdje su prodekani za nastavu unosili broj grupa koji im je bio potreban da se dostigne opterećenje od 50 odsto preko plate. "U ovom slučaju, nakon ispravke, pojedinim profesorima smanjila se norma opterećenja".

"Naglašavamo da, prilikom provjere usaglašenosti opterećenja sa bazom studentske službe i planom organizacije, predstavnici fakulteta nijesu imali primjedbe na nalaze komisije i da su svi zapisnici potpisani", kazali su iz Rektorata.

Kako su naveli, Centar informacionog sistema je uočio i otklonio određene greške u programu i radi na zamjeni zastarjelog softvera za obračun opterećenja sa novim, koji će prevazići sve nedostatke i automatizovati proces obračuna u skladu sa važećim propisima.

"Prodekani za nastavu više neće unositi brojeve studenata koji slušaju predmet i određivati broj grupa, već će se ovi podaci automatski preuzimati iz baze studentske službe. Obaveza prodekana će biti da, u skladu sa organizacijom nastave, dodijele predmete profesorima", kaže se u saopštenju Rektorata.

Oni su zahvalili profesorima, saradnicima i administraciji na povjerenju, strpljenju i pruženoj operativnoj podršci u procesu korigovanja nepravilnosti u bazama opterećenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније