Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 08. 2013. 10:39 >> 09:11
31

NA PREOBRAŽENJE

CPC: Služiće liturgiju, blagosiljaće grožđe

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) obilježiće sjutra praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom i blagosiljanjem grožđa, u Crkvi Svetog Preobraženja na Ivanovim Koritima.

 

Liturgiju će, kako je saopšteno iz CPC, služiti mitropolit Mihailo sa sveštenstvom, sa početkom u 10 časova.  

"Preobraženje Gospodnje ubraja se u 12 velikih Hristivih praznika. Posvećen je sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu. Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi, na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg", podsjećaju iz CPC.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni...njega poslušajte".

U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema  običaju, prvi put jede na ovaj praznik. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba.

Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније