Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 12. 2018. 07:19   >>  07:03 3

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Moguće prijave zbog skupih ljekova

Iz Ministarstva zdravlja su upozorili veledrogerije i nosioce dozvola za promet ljekova u Crnoj Gori da će u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata biti prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije.

 

Iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Kenan Hrapović, ističu da je cilj ispitivanje razloga neprimjereno visoke cijene ljekova u Crnoj Gori u odnosu na iste proizvode na susjednim tržištima, piše Dan.

List je ranije objavio da se 21 lijek u Crnoj Gori prodaje po znatno većim cijenama nego u Srbiji, a cijene 18 vrsta tih medikamenata u prosjeku su više od tri do pet puta.

"Ministarstvo zdravlja bi u slučaju nastavka postojanja dvostrukih cijena, kao i neprimjereno visokih cijena medikamenata bilo prinuđeno da o istom obavijesti nadležne organe za zaštitu konkurencije. Ministarstvo zdravlja je u više navrata iskazalo zabrinutost usljed cijena ljekova u slobodnom prometu u Crnoj Gori u odnosu na cijenu istih ljekova na Listi ljekova kada je platilac Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, i takođe u odnosu na cijenu istih ljekova u prometu u susjednim zemljama. Ovo je više puta adresirano i od strane građana i sredstava javnog informisanja. Ovim putem želimo da vas obavijestimo da u potpunosti razumijemo slobodu utvrđivanja cijena za ljekove koji su u slobodnom prometu, a kada je takva politika cijena i tržišno opravdana. S tim u vezi, molimo vas da ukoliko imate pojedine cijene koje se razlikuju kako smo već naveli, iste korigujete u najkraćem roku. Uvjereni smo da ćete imati razumijevanja za navedeno", ističu iz Ministarstva zdravlja.

Nevladina organizacija KOD ranije je na osnovu prijava građana uporedila cijene ljekova na crnogorskom i srpskom tržištu.

Ta organizacija je ranije ministru zdravlja Hrapoviću uputila zahtjev za utvrđivanje osnovanosti prijava građana u vezi sa cijenama ljekova u Crnoj Gori, od kojeg je traženo da pokrene dijalog kako bi se omogućile izmjene više zakona, te stvorio ambijent da cijene ljekova u Crnoj Gori budu na nižem nivou.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније