Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 12. 2018. 15:01   >>  14:33 1

GRBOVIĆ PORUČIO

Nikšić će biti veliko gradilište

Nikšić će u narednom periodu biti veliko gradilište, a planirani budžet od 21,9 miliona eura biće 100 odsto premašen u narednoj godini, saopštio je predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović na sjednici Skupštine tog grada.

"Budžet je planiran na taj iznos, jer smatramo da je bolje da nema rebalansa i da imamo višak, umjesto manjka u gradskoj kasi", rekao je Grbović i dodao da lokalna uprava ulazi relaksiranije u narednu godinu.

On je naveo da očekuje da će budžet premašiti očekivani iznos i zbog značajnog povećanja prihoda u zadnja dva, tri mjeseca ove godine, što će omogućiti prenos sredstava u naredni period.

Grbović je podsjetio da su prvih pet godina vratili ogromne naslijeđene dugove, u prosjeku godišnje oko pet miliona eura ili 25 odsto budžeta.

"U naredne dvije godine imamo još da vratimo po oko 2,7 miliona eura na ime komercijalnih kredita i obaveza. Već od 2021. godine taj iznos će se spustiti na 1,6 miliona, od kojih 600 hiljada za dugoročni kredit od 20 godina za sistem za prečišćavanje otpadnih voda i milion eura za poreze reprogramirane takođe na 20 godina", precizirao je Grbović.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava od tog perioda neće imati ostalih dugova i moći će relaksiranije da radi i postiže još bolje rezultate.

"U četiri naredne godine u Nikšić će po raznim osnovama i uz pomoć države, privatnih i stranih investitora biti uloženo oko 215 miliona eura", rekao je Grbović.

On je kazao da je jedna od investicija koje će realizovati država biti izgradnja saobraćajnice Nikšić - Cetinje, rekonstrukcija puta naredne godine od Vilusa do Trubjele, nastavak radova do Kusida i Jasenovog Polja do obilaznice.

"Država već naredne godine gradi bulevar od Podgorice do Danilovgrada, a gdje god bude mogućnosti, radiće se dodatne treće trake na saobraćajnici prema Nikšiću. Završetkom planiranih i početih projekata Nikšić će biti najpovezanija opština u državi", saopštio je Grbović.

On je, govoreći o značajnijim investicijama u narednoj godini, naveo izgradnju Doma za stare, za koji bi radovi trebali početi u februaru, nakon raspisivanja tendera, a po čijem završetku bi u toj ustanovi posao našlo oko 80 radnika.

Grbović je najavio da će se, zajedno sa Fudbalskim savezom, raditi i zapadna tribina na stadionu Sutjeske, a uskoro će biti raspisan i tender za rekonstrukciju dvorca Kralja Nikole.

Prema njegovim riječima, raspisaće se tender, izabrati izvođači radova i zakupci za preostali prostor u objektu Doma revolucije, nakon čijeg završetka će biti omogućeno zaposlenje od 150 do 200 radnika.

"Realizovaće se i energetska efikasnost na zgradi nikšićke Opštine, što podrazumijeva zamjenu stolarije, grijanja i uređenje fasade, za šta će biti opredijeljeno oko 600 hiljada eura", dodao je Grbović.

On je, govoreći o uređenju centra grada, najavio i da će se uraditi fasade na okolnim zgradama, kako bi slika Nikšića bila znatno izmijenjena.

"Nadam se da ćemo naredne godine, zajedno sa Vojskom Crne Gore, raditi na povećanju kapaciteta aerodroma na Kapinom Polju, na kome se planira produženje piste za oko 400 metara", rekao je Grbović i dodao da će za dva dana stići sertififat za omogućavanje slijetanja aviona do 20 tona odnosno sa više od 150 sjedišta.

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u nikšićkoj Skupštini usvojili su predlog budžeta, koji je po ocjeni predlagača, urađen u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima, namjenskim i restriktivnim trošenjem sredstava.

Odbornica DPS-a, Nena Nikčević, kazala je da je planirano da se u gradsku kasu slije više za 10,2 odsto nego ove godine i 9,2 odsto u odnosu na izvršenje budžeta iz prošle godine.

"Jedan od razloga je i što je ova godina u finansijskom smislu bila veoma uspješna za nikšićku Opštinu i izvršenje budžeta u periodu koji polako ispraćamo očekuje se da bude na nivou od oko 23 miliona eura", rekla je Nikčević.

Ona je ocijenila da je tako dobar rezultat ostvaren preciznim, sveobuhvatnim, restriktivnim planiranjem i radom lokalne uprave, kao i planskim trošenjem sredstava iz budžeta i povećanom naplatom lokalnih javnih prihoda.

"Zbog toga nimalo ne čudi što u posljednje tri godine nije bilo rebalansa budžeta Opštine Nikšić", ocijenila je Nikčević.

U narednoj godini operativni budžet iznosiće oko 17,87 miliona, dok je kapitalni planiran u iznosu od 4,23 miliona eura i pokazuje, kako je ocijenjeno u Skupštini, da će se u Nikšiću dosta graditi.

Kada su u pitanju rashodi, značajna stavka su izdvajanja za plate, za koje je planirano 5,06 miliona eura.

U gradsku kasu će se i u narednoj godini sliti oko 5,5 miliona eura od državnog Egalizacionog fonda po osnovu opredjeljivanja sredstava za manje razvijene opštine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније