Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2018. 12:51 >> 12:27

ISTRAŽIVANJE

Svaki četvrti novinar bio izložen pritiscima

U Crnoj Gori svaki četvrti novinar je tokom obavljanja posla bio izložen pritiscima i/ili ucjenama da nešto uradi drugačije nego što smatra ispravnim, dok tri četvrtine nije bilo izloženo takvim pritiscima, pokazalo je Istraživanje agencije Damar.

Istraživanje, Percepcija građana i novinara o medijima u Crnoj Gori, pokazalo je da je skoro svaki drugi ispitanik, koji je bio izložen pritiscima ili ucjenama, odgovorio da su ti pritisci bili od onih o kojima je izvještavao, a svaki peti ispitanik je bio izložen pritiscima od urednika ili ekonomskih i političkih centara moći.

„Skoro svaki drugi novinar/urednik rijetko pribjegava autocenzuri, dok 39 odsto nikada ne pribjegava autocenzuri. Svaki deseti ispitanik često ili veoma često pribjegava autocenzuri obavljajući svoj posao“, pokazalo je Istraživanje koje je danas predstavljeno u Podgorici.

U Istraživanju koje je urađeno u junu, učestvovalo je hiljadu građana Crne Gore starijih od 18 godina, po popisu iz 2011. godine i 136 novinara/urednika u 11 redakcija štampanih, elektronskih i Internet medija.

Prema rezultatima Istraživanja, svaki drugi novinar/urednik nije mogao da procijeni u kojem smjeru će se kretati ekonomski položaj medija u Crnoj Gori u narednih pet godina, dok svaki treći anketirani jerekao da će se ekonomski položaj medija kretati u negativnom smjeru.

„Optimistička prognoza, o ekonomskom položaju medija u Crnoj Gori je prisutna kod 17,6% ispitanika“, kaže se u Istraživanju.

Loša finansijska situacija najveći problem

Prema mišljenju anketiranih novinara najveći problemi sa kojima se suočavaju mediji u Crnoj Gori su loša finansijska situacija u medijima, nizak životni standard zaposlenih u medijima.

Kao najveći problemi navode se i polarizacija medijske scene, nedostatak samoregulacije, veliki broj medija u Crnoj Gori, a malo tržište, nedostatak integriteta, kredibiliteta, znanja i sposobnosti novinara/urednika.

Novinari smatraju da su najveći problemi i nelojalna konkurencija među medijima, pritisci i uticaj političkih partija, ekonomskih centara moći, NVO, organizovanog kriminala i vlasnika medija, nepristupačnost informacijama, nizak nivo slobode izražavanja, prisustvo autocenzure, medijima rukovode „istrošeni“ novinari/urednici.

Navodi se da je više od polovine anketiranih novinara 55,9 odsto je odgovorilo da se njihov obim posla povećao u odnosu na prethodnu godinu, a nešto više od jedne trećine da je obim posla identičan kao prethodne godine.

Navodi se da je oko osam odsto anketiranih novinara/urednika odgovorilo da se, obavljajući svoj posao, osjeća veoma ili djelimično nesigurnim.

Veoma sigurnim se osjeća 38,2 odsto, a djelimično sigurnim 30,1 odsto anketiranih novinara/urednika. Svaki peti ispitanik je odgovorio da se osjeća ni sigurnim, ni nesigurnim.

Građani najviše prate televiziju

Prema rezultatima istraživanja, građani najviše prate televiziju, a zatim internet portale i društvene mreže.

„Anketirani građani najviše pažnje poklanjaju zabavnim sadržajima, njih 34,9 odsto a zatim infomativno-političkim 21,6 odsto i sportskim 19,6 odsto“, navodi se u istraživanju.

Kako se navodi građani u najvećim procentima nijesu saglasni sa tvrdnjom da je medijima istina na prvom mjestu, njih 54,9 odsto, kao i da mediji temeljno provjeravaju činjenice koje objavljuju, njih 50,9 odsto.

Prema navodima, najveći broj novinara nije saglasan sa tvrdnjom da su novinari nepristrasni, njih 58,1 odsto, kao i 33,1 odsto da je novinarima istina na prvom mjestu.

„Nešto više od 50 odsto građana mišljenja je da je medijima u Crnoj Gori, na prvom mjestu, stalo do interesa onih koji imaju političku moć, a zatim do interesa onih koji imaju ekonomsku moć 18,6 odsto. Da je medijima stalo, na prvom mjestu, do interesa građana stav je 13,4 odsto ispitanika“, navodi se u Istraživanju.

Skoro dvije trećine anketiranih građana i nešto više od polovine anketiranih novinara su mišljenja da su mediji u Crnoj Gori spremni da, radi povećanja tiraža i rejtinga, objavljuju senzacionalističke informacije koje nijesu uopšte ili su nedovoljno provjerene.

Nešto više od polovine anketiranih građana smatra da političke partije imaju potpuni uticaj na uređivačku politiku medija u Crnoj Gori, a svaki treći novinar smatra da vlasnici medija u potpunosti utiču na uređivačku politika medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније