Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2018. 09:10 >> 08:48

NADZOR TRŽIŠTA I PROIZVODNJE

Usvojen Predlog zakona o kozmetičkim proizvodima

Crnogorska Vlada usvojila je Predlog Zakona o kozmetičkim proizvodima, u cilju zaštita života i zdravlja ljudi i efikasnog funkcionisanja tržišta, imajući u vidu da se radi o proizvodima koji imaju široku primjenu.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da se usvajanjem ovog Predloga zakona, prvi put posebno uređuju proizvodnja i promet kozmetičkih proizvoda u Crnoj Gori.

"Zakonom se propisuju zahtjevi koje moraju da ispunjavaju kozmetički proizvodi koji se stavljaju na tržište, obezbjeđivanje i procjena njihove bezbjednosti, informisanje i razmjena informacija o bezbjednosti kozmetičkih proizvoda, kao i pojavi neželjenih događaja koji nastupaju usljed upotrebe kozmetičkog proizvoda", objasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Oni su kazali da je Zakonom uređen i nadzor nad tržištem kozmetičkih proizvoda, kao i druga pitanja od značaja za njihovu bezbjednost.

"Svaki kozmetički proizvod koji se stavlja na tržište mora da bude proizveden u skladu sa principima Dobre proizvođačke prakse i označen podacima koji se odnose na proizvođača, sadržaj u momentu pakovanja, najkraći rok trajanja, posebne mjere opreza kojih se treba pridržavati prilikom korišćenja, serijski broj proizvodnje ili referentni broj za identifikaciju kozmetičkog proizvoda, namjenu kozmetičkog proizvoda i njegov sastav", navode iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, procjenu bezbjednosti i ocjenu usklađenosti kozmetičkog proizvoda sa ovim zakonom obezbjeđuje proizvođač.

Navodi se da se bezbjednost procjenjuje provjerom sastava kozmetičkog proizvoda, u skladu sa standardima i metodama uzorkovanja i analiza, u odgovarajućoj akreditovanoj laboratoriji.

"Shodno zakonu, za bezbjednost i usklađenost kozmetičkog proizvoda odgovorni su svi u lancu, s akcentom na proizvođača, distributera, uvoznika i zastupnika", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da se uređivanjem ove oblasti sprječava svaka zloupotreba i dovođenje u zabludu potrošača, u smislu prezentovanja, budući da se propisuje zabrana reklamiranja kozmetičkih proizvoda da posjeduju svojstva koja zapravo nemaju.

Navodi se da će primjenom zakona biti eliminisani nebezbjedni kozmetički proizvodi, kao i proizvodi nepoznatog porijekla i sumnjivog kvaliteta, jer se na tržištu mogu naći samo proizvodi izrađeni u skladu sa standardima.

"Novčane kazne za nepoštovanje zakona kreću se od 500 do 25 hiljada EUR, a nadzor nad sprovođenjem vrši Ministarstvo zdravlja, dok inspekcijski nadzor vrši Uprava za inspekcijske poslove, odnosno sanitarna inspekcija", objasnili su iz Ministarstva.

Oni su so dodali da je cilj donošenje ovog zakona i harmonizacija i prenošenje odgovarajućih propisa Evropske unije u domaće zakonodavstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније