Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

20. 12. 2018. 16:54   >>  20:30 15

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Matica očuvala i unaprijedila crnogorski identitet

Matica crnogorska je napravila važan, pionirski, posao očuvanja i unapređenja identiteta crnogorskog naroda, doprinoseći time procesima emancipacije i kod drugih naroda koji su konstituenti crnogorskog društva, kazao je predsjednik Milo Đukanović na proslavi povodom 25 godina postojanja te institucije.

"Matica je bila vjesnik novog doba i važan katalizator istorijskih procesa kroz koje je prolazila Crna Gora i koji su doveli do obnove nezavisnosti i povratka naše zemlje evropskom civilizacijskom krugu", istakao je Đukanović.

On je poručio da je ta institucija uspjela da okupi značajan dio intelektualnog potencijala Crne Gore, ljude od znanja i moralnog integriteta iz svih nacionalnih struktura koje čine Crnu Goru.

"Pomenuću, uz brojne izdavačke poduhvate Matice crnogorske, dva strateška dokumenta koje je uradila tokom trajanja, prije svega `Crna Gora pred izazovima budućnosti` i `Crna Gora na evropskom putu`, koji je publikovan na Cetinju", rekao je predsjednik.

Kako je istakao, ta dva strateška dokumenta potpuno su korespondirala s onim što su strateška opredjeljenja crnogorske državne politike više od 20 godina.

 

"Matica već duže nije jedna od NVO, već jedan od važnih stubova kulturnog i ukupnog društvenog razvoja Crne Gore. Ubijeđen sam da će se takav odnos države dodatno popravljati, ne samo prema Matici već svim važnim institucijama", naglasio je Đukanović.

Predsjednik Matice Dragan Radulović je istakao da matica čuva najbolje iz crnogorske tradicije, sve one vrijednosti koje su izvor naše snage, ali i zaloga za budućnost.

Na svečanosti, kojoj je prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodijeljene su i povelje Matice crnogorske, a prikazan je i film o Matici crnogorskoj, koji je rađen u produkciji TVCG.

"Društvene i političke okolnosti 90-ih godina činile su da crnogorski misleći ljudi okupljeni oko Matice iznesu ono najbolje iz sebe nepotkupljivu odanost domovini, spremnost na ličnu žrtvu zarad javno izrečene kritičke riječi. Bili su stranci u svojoj domovini, nipodaštavani, progonjeni, satanizovani u medijima, ali su svojim javnim djelovanjem ostali jasni i nepokolebljivi u odbrani crnogorskog identiteta", poručio je Radulović.

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније