Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

18. 12. 2018. 21:26   >>  21:00 4

SAOPŠTENO IZ AEM

Neutemeljen zahtjev privatnih televizija

Zahtjev Agenciji za elektronske medije (AEM) da propiše ograničenje da samo emiteri koji proizvode program u Crnoj Gori mogu prodavati komercijalne audiovizuelne sadržaje, nije pravno utemeljen, saopšteno je iz Agencije.

 

 

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) razmatrao je inicijativu tri nacionalna TV emitera Vijesti, Nova i Prva da AEM „propiše uslov da samo oni koji proizvode program u Crnoj Gori i to u procentu koji je minimum, na zahtjevanom nivou za nacionalnu frekvenciju, mogu prodavati komercijalne audiovizuelne sadržaje“.

Televizije su u inicijativi tražile zaštitu crnogorskih emitera od činjenice da kablovski emiter „TV Pink M“ iz Beograda „prodaje sekunde marketižnog tržišta Crne Gore“.

Kako je saopšteno, direktor AEM-a i SAEM organizovali su više sastanaka sa predstavnicima tri nacionalna TV emitera koji su podnijeli inicijativu.

„Prepoznajući značaj kreiranja uslova za održivost crnogorskih medija kao i unapređenje ponude sadržaja iz njihove sopstvene produkcije, AEM se u kontinuitetu zalaže za uspostavljanje sistemski cjelovitih i održivih rješenja uz maksimalnu zaštitu konkurencije i pluralizma medija“, kaže se u saopštenju.

Uvođenje opštih ili preduzimanje pojedinačnih mjera u cilju zaštite pluralizma medija, kako se ističe, ne može se opravdati ukoliko bi one značile neprimjereno, neproporcionalno ili nezakonito ograničavanje pristupa crnogorskom AV tržištu domaćim ili stranim emiterima programa.

„Kablovski emiter „TV Pink M“ iz Beograda dobio je dozvolu za emitovanje od Regulatornog tela za elektronske medije Srbije i nalazi se u ponudi crnogorskih kablovskih operatora“, rekli su iz AEM-a.

Kako su objasnili, jedina nadležnost Agencije, u ovakvim slučajevima, je da utvrdi da li su ispoštovani uslovi za uključivanje tog programa u ponudu kablovskih operatora.

AEM, između ostalog, vrši nadzor nad poštovanjem maksimalno dozvoljenih količina oglašavanja crnogorskih emitera (kvote), koje su propisane Zakonom, saglasno evropskoj Direktivi o AVM uslugama.

„Zahtjev da AEM propiše ograničenje koje bi značilo da samo oni koji proizvode program u Crnoj Gori i to u procentu koji je minimum, na nivou zahtijevanom za nacionalnu frekvenciju mogu prodavati komercijalne audiovizuelne sadržaje, nije pravno utemeljen“, kazali su iz Agencije.

Prema njihovim riječima, propisivanje takvog ograničenja za crnogorske emitere, jer su samo oni subjekti regulacije AEM-a koja se odnosi na uslove pružanja komercijalnih AVM komunikacija, nedvosmisleno bi predstavljalo diskriminatornu mjeru, koja bi značajnom broju emitera ograničila izvore finansiranja i ugrozila njihovu održivost ili čak opstanak.

„Njena primjena bi predstavljala jasno ugrožavanje konkurencije na tržištu, što je u suprotnosti sa više zakona“, objasnili su iz Agencije.

AEM, kako su istakli, podržava inicijative za izmjenu zakonskog okvira i izražava spremnost da razmotri sva uočena ograničenja u radu emitera u Crnoj Gori.

Iz Agencije su kazali da su spremni da razmotre sva moguća i na međunarodnim standardima zasnovana rješenja za podršku medijima koji doprinose jačanju medijskog pluralizma i proizvodnji lokalnih sadržaja, koji je od interesa za ostvarivanje Ustavom Crne Gore garantovanog prava na informisanje i slobodu izražavanja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније