Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 12. 2018. 15:15 >> 15:00

SKUP PREDSTAVNIKA A5

Prioritet stabilan i bezbjedan Balkan

Stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan prioritet je članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), a evropske i evroatlanske integracije veoma su važne za postizanje tog cilja, saopštio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

Darmanović je na konferenciji za novinare, nakon sastanka šefova diplomatije A5 u Podgorici, kazao da je tokom predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom Crna Gora bila posvećena promovisanju evroatlanskih aspiracija država regiona i aktivnoj pomoći u sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma za njihovo člansto u NATO.

Darmanović je naveo da je Američko-jadranska povelja jedan od najboljih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija, na šta je, kako je rekao, ukazano i tokom crnogorskog predsjedavanja.

"Prioritet svih članica i posmatrača A5 je stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan, a evropske i evroatlanske integracije veoma su važne za postizanje tog cilja", kazao je Darmanović i dodao da je posebni fokus tokom crnogorskog predsjedavanja bio na Makedoniji i Bosni i Hercegovinu (BiH).

Prema njegovim riječima, jedan od uspješnih događaja tokom crnogorskog predsjedavanja A5 je poziv Makedoniji da počne pristupne pregovore za NATO, na samitu u julu.

Darmanović je kazao da osim suštinskog, ta odluka ima simbolički značaj, s obzirom na to da je Crna Gora postala članica NATO-a tokom makedonskog predsjedavanja poveljom prošle godine.

Ministar je kazao da će Crna Gora nastaviti da prati dijalog Beograda i Prištine, koji je pod pokroviteljtvom Evropske unije (EU).

"Dijalog mora biti prioritet za sve strane. Pozdravljamo sve napore u traženju održivog, sveobuhvatnog i dugoročnog rješenja kroz konstruktivni dijalog, koji će doprinijeti trajnoj stabilnosti Zapadnog Balkana", rekao je Darmanović.

Prema riječima Darmanovića, prisustvo NATO-a na Kosovu opredijelilo je ključnu ulogu u zaštiti i stabilnosti regiona, a Crna Gora je dodatno doprinijela tom cilju angažovanjem oficira Vojske Crne Gore (VCG) u misiji na Kosovu.

On je naveo da Crna Gora snažno podržava proširenje povelje, kako bi nastavili njenu misiju i omogućili ostatku regiona da u potupnosti iskoriste tu efikasnu inicijativu.

"Naša sadržajna saradnja u okviru A5 svakim danom postaje sve snažnija s obzirom na to da se suočavamo sa novim globalnim prijetnjama", rekao je Darmanović.

On je kazao da A5 ostaje relevantan i dragocjen mehanizam za sprovođenje evropske i evroatlanske agende na Zapadnom Balkanu.

Komentarišući formiranje Vojske Kosova, Darmanović je kazao da ni Crna Gora, ni NATO nijesu sporili da svaka država ima pravo na svoju vojsku.

"Generalni sekretar NATO-a upozorio je da taj proces mora da bude postepen, otvoren, inkluzivan i da doprinosi stabilnosti regiona. To je realističan pristup", naveo je Darmanović.

Na pitanje da li je dobio potvrdu od albanske strane da gradnja hidrocentrala na Cijevni neće ugroziti rijeku, Darmanović je kazao da je u redovnoj komunikaciji sa Albanijom.

"Poslali smo sve relevantne upite, komunikacija je redovna. Vjerujemo da će svako rješenje biti u duhu naših dobrosusjedskih odnosa, ne vjerujem da bi ovo moglo da bude nešto što će stvarati probleme", kazao je Darmanović.

Na pitanje da li je Crna Gora dobila odgovor od Srbije na zahtjev koji je poslat u vezi sa hapšenjem Branke Milić, Darmanović je rekao da vjeruje da Srbija neće ući u zonu da na svojoj teritoriji štiti bjegunca od pravde, pod svojim krovom.

"I dalje očekujemo odgovor na taj upit. Do sada je sve urađeno u skladu sa diplomatskom praksom, mislim da tako treba nastaviti", dodao je Darmanović.

Ministar za Evropu i vanjske poslove Albanije, koja od Crne Gore preuzima predsjedavanje A5, Ditmir Bušati, komentarišući gradnju hidrocentrala na Cijevni kazao je da je Albanija u redovnoj komunikaciji sa Vladom Crne Gore.

"Želim da vas uvjerim da će Albanija poštovati sve međunarodne obaveze", poručio je Bušati.

Kako je naveo Bušati, angažovanje SAD-a u regionu važno je za bezbjednost jugoistočne Evrope, a potrebno je i da se nastavi saradnja u regionu u oblasti bezbjednosti i stvore novi načini saradnje.

On je dodao da su tokom crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom primjećene pozitivne promjene.

"Primjećen je pozitivan razvoj, sve zbog vaše pozitivne uloge. Želim da pohvalim rezultate ministra i njegovog tima koji je neumorno radio i učinio da ova godina bude uspješna kada je u pitanju A5", zaključio je Bušati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније