Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

18. 12. 2018. 13:27 >> 13:01

PRVI SASTANAK KOMISIJE

Vodni resursi CG i Albanije obostrani su interes

Očuvanje prekograničnih vodnih resursa, usklađivanje sa EU standardima, implementacija Konvencije o vodama, kao i razvoj najboljeg upravljačkog modela, kroz dijalog na osnovu argumenata dobijenih kroz naučnu i stručnu analizu postojećeg stanja i budućih scenarija planiranog razvoja, osnovni su ciljevi novoformirane Vodoprivredne komisije Crne Gore za saradnju sa Albanijom.

"Vodoprivredna komisija je tehničko tijelo, koje će raditi na analizi i predlogu najboljih mogućih rješenja unaprijeđenja prekograničnog upravljanja površinskim i podzemnim vodama između Crne Gore i Albanije. Formiranje bilateralnih vodoprivrednih komisija je obaveza u skladu sa Okvirnim Sporazumom o vodoprivrednim odnosima između Crne Gore i Albanije, potpisanim u okviru zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Albanije, održane 3. jula. 2018. godine u Skadru", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, nakon sastanka Vodoprivredne komisije u Podgorici.

U dosadašnjem periodu, kako se navodi, radilo se na pripremi projekata prekograničnog karaktera kroz instrumente podrške Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), GIZ-a, Svjetske banke, Evropske Unije, kao i nacionalnih institucija - CANU, Uprave za vode i Hidrometeorološkog zavoda.

"Novoformirana crnogorska vodoprivredna komisija će zajedno sa kolegama iz albanske vodoprivredne komisije, raditi na analizi dosadašnjih rezultata kao i predlogu zajedničkih rješenja. Crnogorska strana će inicirati da se zajednički sastanak komisija dvije zemlje održi u najkraćem roku, kako bi se intenzivirao rad na rješavanju zajedničkih pitanja, od interesa za dvije države".

Svakako, pitanja od najvećeg značaja za Crnu Goru kao što su funkcionisanje sistema hidroelektrana na Drimu, nasipi na Bojani, rijeka Grnčar kao i tekuća pitanja o potencijalnoj izgradnji objekata na Cijevni u Albaniji, biće otvorena i o njima će se, kao je zaključeno, raspravljati kroz dosadašnje analize, argumentovano i sa ciljem utvrđivanja obostranog interesa, očuvanja i održivog korišćenja vodnih resursa.

"Osim ovih, komisija će se baviti i predlogom novih projekata, koji će biti kandidovani kod međunarodnih partnera za dalju finansijsku podršku i njihovu implementaciju".

Kako je saopšteno, sastanku Vodoprivredne komisije prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović sa saradnicima, državnim sekretarom Ministarstva održivog razvoja i turizma Sašom Radulovićem i generalnom direktoricom Direktorata za životnu sredinu Ivanom Vojinović.

Predsjednik Vodoprivredne komisije Crne Gore je generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede Momčilo Blagojević. Članovi Komisije su direktor Uprave za vode Damir Gutić, prof.dr Mićko Radulović, i prof. dr Goran Sekulić i doc. dr Radovan Đurović sa Građevinskog fakulteta i prof.dr Mihailo Burić sa Filozofskog fakulteta. Predstavnik Zavoda za hidrometeorlogiju i seizmologiju je Darko Novaković, a Ministarstva poljoprivrede, načelnik Pravne službe Miodrag Radunović i sekretar Komisije Enis Đokaj, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније