Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 12. 2018. 17:31 >> 17:13

MUSTAFIĆ U ČIKAGU

CG će se posvetiti otvaranju radnih mjesta

Crna Gora će u narednom periodu više pažnje posvetiti jačanju svojih institucionalnih kapaciteta za privlačenje investicija i otvaranju novih radnih mjesta, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić na Forumu, koji je organizovao Kulturni centar Rumija u Čikagu. Mustafić je naglasio da dijaspora u SAD ima značajan potencijal za privredna ulaganja.

"Dijaspora u SAD i Čikagu koja je i do sada mnogo pomagala i investirala u svoj zavičaj, ima značajan potencijal za privredna ulaganja. Potrebno je zajedničko i koordinirano djelovanje državnih institucija i lokalne uprave kako bi jačali uslove i njihovu sigurnost da dio svog kapitala ulože u razvojne i održive privredne projekte u različitim privrednim granama", kazao je Mustafic.

On je naglasio da je potrebno jačati međusobno povjerenje i da državne institucije i lokalne uprave trebaju djelovati u svim segmentima kao istinski servis svih njenih gradjana.

"Smatramo da opština Bar ima ozbiljan potencijal za privredni razvoj, a naš zajednički zadatak je da i sa državnog nivoa podržimo da to bude u funkciji razvoja svih dijelova Opštine i šire, za šta je dijaspora takodje zainteresovana", istakao  je Mustafic.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević ukazao je na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe gradjana i razvojne projekte.

"Želimo da unaprijedimo kvalitet života gradjana  i da podjednako razvijamo sve djelove naše Opstine. Želimo oko toga okupiti sve potencijale i u Baru i među iseljenicima. Među Baranima u dijaspori, posebno iz Čikaga prepoznajemo prave partnere. Vjerujem da ćete to i vi prepoznati i da ćemo u narednom periodu uz puno povjerenja sarađivati na svim poljima", naveo je on.

Na skupu je razgovarano o brojnim infrastrukturnim projektima u Baru i Crnoj Gori, a podržana je i inicijativa za izgradnju višenamjenske sportske hale u Mrkojevićima.

Predsjednik Upravnog odbora Foruma dijaspora Hasan Čobović je naglasio da je to jedna od najorganizovanijih zajednica naše dijaspore, te da godinama organizuju mnogobrojne aktivnosti. 

"Posebno smo ponosni našim jedinstvom i snagom koju smo pokazali mnogo puta kada je to bilo potrebno. Uvijek je ova zajednica pomagala pozitivne procese u Baru i državi Crnoj Gori. Dali smo doprinos obnovi nezavisnosti naše države i spremni smo, kao i dosada, učestvovati u daljem razvoju. Posebno smo zainteresovani za razvoj našeg zavičaja- za grad Bar i našu opštinu, odakle većina nas ima svoje korijene. Spremni smo da pomažemo i dalje, ali i da investiramo u kvalitetne projekte u našoj Opštini, ako nam se ukaže prilika i omoguće odredjene povoljnosti",  kazao je on.

Generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović istakao je da je potrebno jačati komunikacije sa dijasporom u SAD, 

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović je rekao da je zakonskim rješenjima omogućeno snaženje institucija zaduženih da kreiraju i sprovode saradnju sa dijasporom .

"Uprava i Savjet za dijasporu su dobra spona iseljeničkih udruženja sa državom i prva adresa kojoj se naša dijaspora treba obraćati", kazao je Mitrović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније