Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

17. 12. 2018. 07:42 >> 07:16
1

KAVARIĆ UPOZORAVA

Nasilje nad djecom alarm za društvo

Dom zdravlja u Podgorici u saradnji sa UNICEF-om radi na velikom projektu unapređenja organizovanja patronaže, koja bi servise pomoći učinila kvalitetnijim i doprinijela da se lakše prepozna i spriječi nasilje nad djecom.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić za Pobjedu kaže da se projekat realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a u toku je velika priprema edukatora.

“Pokušaćemo da napravimo neku novu patronažu koja će učiniti dostupnim kvalitetne servise čiji je cilj prepoznavanje, prevencija i sprečavanje nasilja nad djecom. Potrebno je da se dopre na odgovarajući način u porodice, a ne naruši njihov integritet”, kazao je Kavarić.

On je naglasio da zdravstveni radnici nijesu istražitelji, već samo imaju obavezu da utiču na sve što može da dovede do ugrožavanja bilo kog djeteta.

Crnogorsku javnost početkom ovog mjeseca šokirala je vijest daje majka navodno pokušala da ubije svog sedmogodišnjeg sina nanijevši mu nožem, kako se sumnja, više ubodnih rana. U našoj zemlji od februara zabilježena su i tri ubistva djeteta. U svim tim zločinima učestvovale su njihove majke. Komentarišući te slučajeve, prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja kaže da je to alarm za cijelo društvo da preduzme sve kako bi se nasilje zaustavilo.

“Ovo je stvar svih, ne samo zdravstvenog sistema. Pravo je vrijeme da se čitavo društvo uključi i objasni ljudima koja je uloga roditeljstva i zaštiti ih od njih samih”, kazao je Kavarić.

Ako, kako kaže, od starta beba nije željena i ako roditelji nijesu shvatili svoju ulogu, onda problem imamo svi.

“Nažalost, najveći problem ima beba, odnosno dijete ukoliko vapaj, bilo verbalni ili neverbalni, ne dođe do nekoga. Tada se opasnost za to dijete povećava iz dana u dan. Pitanje je samo trenutka kada će ,,ekspres lonac” nerazriješenih drugih situacija dovesti do toga da roditelji dođu u poziciju da im nesvjesno padne na pamet da eliminišu faktor koji im otežava život, socijalni status, oduzima vrijeme. Sve one najljepše stvari pretvaraju se u noćnu moru", ističe Kavarić.

Odgovarajući na pitanje ko prvi u zdravstvenim sistemu treba da prepozna neuravnoteženost roditelja i moguću opasnost po dijete, čelnik podgoričkog Doma zdravlja kaže da su to pedijatri, ali i ginekolozi na pregledu kada se tek utvrdi trudnoća.

“Tu su i savjetovališta, škola za trudnice, kao i za roditeljstvo. Svi oni trebalo bi da primijete ili da su obučeni da evidentiraju da nešto sa roditeljima nije u redu i da potom alarmiraju socijalne službe unutar samog Doma zdravlja i van njega", kazao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније