Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

17. 12. 2018. 07:20   >>  07:49 8

ŠEHOVIĆ O PLANOVIMA

Nova gimnazija u Podgorici, škole, vrtići...

Ministarstvo prosvjete započeće naredne godine proceduru za gradnju nove gimnazije u Podgorici. Među planovima prosvjetnog resora za 2019. su i gradnja škole na Zabjelu i šest novih vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, te podgoričkim naseljima Zlatici, Tuškom putu i Starom aerodromu.

Nacrtom zakona o budžetu za 2019. godinu, koji je Vlada nedavno usvojila, za obrazovanje će iduće godine biti izdvojeno gotovo 179,5 miliona eura.

Tekući budžet Ministarstva prosvjete, namijenjen za investicije u obrazovnu infrastrukturu, povećan je za oko 30 odsto, iako je i ovogodišnji za 20 procenata veći u odnosu na prošlogodišnji.

Prvi čovjek prosvjetnog resora Damir Šehović u razgovoru za Dnevne novine najavljuje najznačajnije projekte za 2019. godinu.

Kapitalni projekti iz oblasti obrazovanja će, kaže, narednih godina biti finansirani iz budžeta države, kao i preko kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Kao važnu novinu, Šehović napominje to što su u budžetu za narednu godinu otvorili mogućnost za još dvije kreditne linije koje podrazumijevaju novi aranžman sa CEB-om i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz potrebno kofinansiranje od države koje će ih pratiti. Samo iz ta dva nova izvora finansiranja će biti obezbijeđeno novih 46 miliona eura za obrazovanje, iz kojih će se finansirati 21 novi projekat.

“Ako računamo sve izvore finansiranja, ne samo nova dva, onda dolazimo do zaključka da će se raditi na čak 38 novih projekata”, poručuje Šehović.

Naredne godine planiraju, kaže, gradnju šest novih vrtića, i to u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Zlatici, Tuškom putu i Starom aerodromu, ali i rekonstrukciju i dogradnju još tri vrtića u Kotoru, Zabjelu i Momišićima.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније