Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 12. 2018. 14:20   >>  13:54

DODIJELJENE NAGRADE

"Iskra" i ove godine za najveće filantrope

Nagrada za filantropiju “Iskra” dodijeljena je jubilarni, deseti put, najhumanijim kompanijama, udruženjima i pojedincima za doprinos opštem dobru i razvoju građanskog društva.

 

Ove godine osim tradicionalnih, Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, dodijeljene su jubilarne nagrade i priznanja u više kategorija. 

Specijalna nagrada za životno djelo pripala je Sofiji Klikovac za višedecenijski rad i borbu za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece. Defektolog po struci, Sofija je postavila temelje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori. Nakon više od četrdeset godina direktorskog staža, i odlaska u penziju za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović.

“Dobitnik Nagrade za individualni doprinos je Blažo Sredanović, osnivač prvog sve-američkog udruženja Crnogoraca sa sjedištem u San Francisku. Utemeljivač je nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije od 1.000 eura. Šestočlanoj porodici Petrović poklonio 10.000 eura, a talentovanim mladim muzičarima Muhadinović 3.000 eura,  dok je za  šest  socijalno  ugroženih  cetinjskih  porodica  donirao  30.000 eura”, saopštili su organizatrori. 

Nagrada za doprinos dijaspore pripala je Bošnjačkoj dijaspori Crne Gore u Švajcarskoj. 

“Udruženje je zdravstvenim ustanovama doniralo opremu vrijednu 75.000 eura. Specijalno vozilo donirali su NVO „Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama“ iz Rožaja, a opštini Petnjica snjegočistač. Značajnim novčanim sredstvima pomogli su socijalno ugrožene porodice i zemljake kojima je potrebno liječenje”, navodi se u saopštenju.

Dobitnik Jubilarne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je Societe Generale Banka Montenegro. Ova banka podržava razvoj školskog i zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, kojima je tokom 10 godina donirala preko pola miliona eura.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena je kompaniji DoMEn. Kompanija je nagrađena za organizaciju škole programiranja, koju je pohađalo preko hiljadu djece i održavanje Ljetnje škole u Kolašinu i na Ivanovim koritima za blizu dvjesta mališana, u koju je uložila 80 000 eura.

Kompanija ELKO Tim dobitnik je Jubilarne nagrade za doprinos lokalnoj zajednici za dugogodišnje društveno odgovorno poslovanje.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici uručena je porodičnom preduzeću „BM Kameleon“ za akciju „Osmijehom oboji dom“, tokom koje su sa partnerima renovirali oko četrdeset domova socijalno ugroženih ljudi.

Pored nagrada, zaslužnim dobročiniteljima dodijenjena su specijalna priznanja. Tako su Specijalna priznanja za humanost dobile Nikšićanke Tatjana Vukićević i Konstantina Maraš. Tatjana je bubreg donirala komšiji Nikoli Mijuškoviću, a Konstantina sugrađaninu Iliji Bulajiću. Kako donacije nisu podstaknute krvnim srodstvom, utoliko je humanost i hrabrost ovih dama motivacija i primjer cjelokupnom društvu.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru dodijeljeno je Milanki Stijović iz Herceg Novog, koja uz pomoć novskih ugostitelja, svakodnevno obezbjeđuje obroke za 53 porodice.

Jubilarna priznanja za građanski doprinos opštem dobru pripala su Marini Kovačević i Dejani Dizdar. Marina je posvećena razvoju ruralnog i eko-turizma i stvaranju boljih uslova za život na selu u Župi nikšićkoj. Dejana je pokrenula akcije prikupljanja sredstava za renoviranje fiskulturne sale cetinjske Gimnazije, za Društveni centar i osnivanje prvog Omladinskog kluba na Cetinju.

Specijalno priznanje za dobročinstvo dodijeljeno je Kraljici Jeleni Savojskoj, rođenoj crnogorskoj princezi Petrović-Njegoš. Nesebična pomoć drugome bila je osobina koju je djelom i javnim primjerom mnogo puta pokazala, i koja je najdublje ostala u kolektivnom pamćenju italijanskog i crnogorskog naroda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније