Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

14. 12. 2018. 11:30   >>  11:04 1

CZIP NAŠAO DOKAZE

Na Solani odstrijeljen Perun, ali i kudravi pelikan

Bjeloglavi sup Perun iz Hrvatske ubijen je na Ulcinjskoj solani, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), nakon što su pronašli krilo ptice, navodeći da je pored ostataka supa, pronađen i odstrijeljeni kudravi pelikan.

Bojan Zeković iz CZIP-a, naveo je da pronađeno krilo sadrži baline sačme, što je dokaz da je ta ptica koja je nestala prije više od mjesec dana iznad Ulcinjske solane, tu i odstrijeljena.

On je objasnio da je redovnom kontrolom zaposlenih u Nacionalnom parku koji upravljaju tim područjem, prije dva dana pronađen dio krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj solani.

Ponovnim obilaženjem terena, u namjeri da pronađu ostatak supa, orintolozi CZIP-a pronašli su još jednu odstrijeljenu jedinku, uginulog kudravog pelikana, što je treća mrtva ptica te vrste pronađena u posljednja tri mjeseca.

"RTG snimanjem trupa pelikana potvrđeno je i da je poput Peruna i pelikan ubijen", kazao je Zeković.

Zeković je naveo da su obje vrste zaštićene na nacionalnom i na nivou Evropske unije, s obzirom na to da se nalaze u Aneksu i Direktivi o pticama, dok je kudravi pelikan kategorisan i kao globalno ugrožen.

"Kudravi pelikan i bjeloglavi sup se smatraju najvećim pticama Evrope, a gubitak svake pojedinačne jedinke težak je udarac za prirodu, jer je riječ o dugovječnim vrstama čija reprodukcija je spora. U prosjeku odgoje jednog ptića godišnje, a stopa preživljavanja mladih izuzetno je niska", upozorio je Zeković.

Dok se u Vladi, kako je rekao, još pjenuša šampanjac u čast otvaranja Poglavlja 27, na Ulcinjskoj solani se vodi rat protiv prirode, a iz odmazde ubijaju strogo zaštićene ptice, simbole Evrope.

"Odstrijeljeni bjeloglavi sup je sredstvima EU telemetrijski praćen na svojoj migraciji, dok je svoj boravak na Solani skupo platio i kudravi pelikan, simbol Skadarskog jezera", kazao je Zeković.

On je rekao da je oporavak populacije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru, najuspješnija priča u zaštiti prirode bazirana na odličnoj saradnji civilnog sektora i institucija.

Zeković smatra da se nakon ovog pronalaska više ne može diskutovati o posljedicama krivolova ili čak njegovom postojanju na teritoriji Ulcinjske solane.

"U svijetlu otvorenog Poglavlja 27, gdje je zaštita Ulcinjske solane uvrštena kao jedan od uslova za zatvaranje procesa pregovora, apelujemo na Vladu, Ministarstvo održivog razvoja i Opštinu Ulcinj, da pokrenu proces koji je obustavljen više od godinu i konačno zaštite sada već potvrđenu smrtonosnu klopku crnogorske prirode, na kojoj ptice umjesto utočišta dočekuje metak", poručio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније