Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 12. 2018. 14:22 >> 14:03

EU I REF

Donirali tri kombija za prevoz đaka

Delegacija Evropske unije i Fondacije Obrazovanje Roma – REF donirale su tri kombija za prevoz učenika romske i egipćanske populacije, osnovnim školama "Božidar Vuković Podgoričanin", Podgorica, "Mileva Lajović-Lalatović", Nikšić i "Radomir Mitrović", Berane. Donacija je vrijedna 92 hiljade eura.

U JU OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" danas je održana ceremonija predaje novih kombija marke Opel Movano bus FWD 2.3D MT6.

Sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović zahvalio je na vrijednoj donaciji istakavši da će donirana vozila, đacima RE populacije umnogome olakšati školovanje. On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete svjesno izazova sa kojima se suočavaju škole kada je prevoz đaka u pitanju, te pored refundacije sredstava za prevoz učenika, konstantno ulaže napore da preko donacija obezbijedili vozila za prevoz i olakša školovanje djeci iz udaljenih područja.

"Mehmedović je istakao da posebno raduje činjenica da će ovom donacijom biti poboljšani uslovi školovanja učenika romske i egipćanske populacije, jer je interes svih u društvu da oni ostanu u školskim klupama i prođu kroz formalno obrazovanje", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic je podsjetio da je donacija dio šireg projekta Evropske unije, vrijednog milion eura, za unapređenje položaja Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa u Crnoj Gori.

"Zajednički napori Evropske unije, Ministarstva prosvjete i civilnog društva već pokazuju rezultate u vidu veće uključenosti djece u obrazovni sistem, bolji pristup tržištu rada kao i zdravstvenom sistemu za romsku zajednicu", kazao je Špic.

Direktor REF-a Nadir Redžepi je naglasio značaj održivosti programa.

"Ovo se ogleda u tome što je pozicija RE medijatora insitucionalizovana, sve škole obuhvaćene desegregacijom u okviru programa i dalje su deo ovog procesa, transport za oko 300 RE učenika, logistika i troškovi preuzeti su od strane Ministarstva prosvjete, a doniranjem vozila REF pruža podršku daljoj održivosti programa", navodi se u saopštenju.

Direktorica JU OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", Ljubinka Nedić je ispred škola kojima su donirana vozila zahvalila donatorima, istakavši značaj ovakve donacije za škole koje pohađaju djeca RE populacije.

"Ona je objasnila da će, pored škole 'Božidar Vuković Podgoričanin', autobus služiti i podgoričkim osnovnim školama 'Marko Miljanov', 'Vladimir Nazor', 'Savo Pejanović', '21. Maj', 'Vuk Karadžić' i 'Oktoih'", navode iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da je pored nabavke autobusa za prevoz djece kroz projekat "Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa" koji finansira EU a sprovode REF i HELP, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i drugim partnerima, procesom desegregacije postepeno obuhvaćeno preko 300 redovnih učenika koji žive u Konik kampu u Podgorici dok sva djeca predškolskog uzrasta pohađaju bar jednu godinu predškolskog programa.

"Istovremeno, stopa odustajanja od školovanja u nižim razredima je sada manja od 5% u Podgorici, Beranama i Nikšiću, a u višim razredima je smanjena sa 70% na 30%. U posljednje tri školske godine porastao je broj diplomiranja RE učenika. Tome je doprinijela i mentorska podrška RE učenicima osnovnih i srednjih škola koja je institucionalizovana", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније