Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

12. 12. 2018. 13:06 >> 12:40
1

NOVI KRITERIJUMI

Proširena lista kandidata za Trinaestojulsku nagradu

Trinaestojulsku nagradu, pored kulturnih poslenika, moći će da dobiju privrednici, ljekari, inžinjeri, ekonomisti, arhitekte, pravnici, institucije kulture i privredni subjekti, predviđeno je novim zakonom o državnim nagradama, koji je danas podržao Zakonodavni odbor.

Na taj način, kako je obrazloženo, nagrada dobija širi kontekst, afirmiše vrijednosti i u drugim oblastima društvenog života, pa može da stimuliše i druge sektore na bolje rezultate rada i djelovanja.

Propisano je da tri godišnje Trinaestojulske nagrade moraju biti dodijeljene za različite oblasti.

"Novim zakonom broj članova žirija za ovu nagradu povećan je sa pet na sedam, zbog prepoznate potrebe da bude angažovan veći broj stručnih lica iz različitih oblasti za koje se nagrada dodjeljuje", kaže se u obrazloženju Zakonodavnog odbora.

"Njegoševa nagrada" je definisana kao nagrada međunarodnog karaktera, odnosi se na južnoslovensko književno područje, koje obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

Dodjeljuje se svake druge godine, a odluku donosi međunarodni žiri, koji po Zakonu imenuje Vlada na predlog Ministarstva kulture. Kandidate za dobitnike ove nagrade predlaže izabrani selektori iz zemalja na koje se ova nagrada odnosi.

Novim zakonskim rješenjima je redefinisan koncept ove nagrade, tako da se dodjeljuje za ukupan stvaralački opus, što je primjerenije njenom značaju i u većoj mjeri doprinosi valorizaciji crnogorskog kulturno-istorijskog konteksta.

Odredbama koje se odnose na nagradu "Petar Lubarda", uspostavlja se novi koncept po kojem je ona namijenjena vrednovanju ukupnog stvaralačkog opusa umjetnika.

Ona može biti dodijeljena građaninu ili državljaninu Crne Gore, ali i umjetniku koji je porijeklom iz Crne Gore, čije djelo predstavlja izuzetan doprinos crnogorskoj likovnoj umjetnosti i prepoznato je kao trajna vrijednost Crne Gore.

"Miroslavljevo jevanđelje" je državnu nagrada koja se odnosi na aktuelno crnogorsko književno stvaralaštvo i izdavačku produkciju.

Namijenjena je autorima iz Crne Gore za književno, istoriografsko, etnografsko ili publicističko djelo, nastalo u prethodne dvije godine.

Nagrada "Oktoih" se dodjeljuje za rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda.

Ustanovljena je kao godišnja nagrada, a predviđeno je da se bliži način, postupak i vrednovanje kriterijuma za dodjelu propisuju podzakonskim aktom Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније