Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

11. 12. 2018. 19:43 >> 19:14
1

MIU ODGOVORILO

"EK saopštila da smo radili odlično"

Crna Gora je u prethodnom periodu postigla značajne razultate u oblasti reforme javne uprave o čemu svjedoči i najbolja ocjena dobar napredak u oblasti političkih kriterijuma u izvještaju Evropske komisije iz aprila 2018. godine kojim se Vlada Crne Gore vodi u procesu pristupanja EU, navodi se u odgovoru Ministarstva javne uprave Institutu Alternativa.

"Upravo je zbog rezultata u oblasti u reformu javne uprave koje je Vlada Crne Gore postigla u prethodnom periodu, Evropska komisija dodijelila i sektorsku budžetsku od 15 miliona eura za ovu oblast," naveli su u saopštenju iz Ministarstva. 

Oni reaguju na tvrdnje predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa IA Steva Muka da je Crna Gora, prema ukupnim ocjenama napretka u reformi javne uprave, daleko od lidera u regionu, te da bolji rezultat bilježi jedino u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

“Izvještaj koji je danas predstavljen na press konferenciji Instituta Alternativa je izvještaj koji je dominantno rađen na osnovu mjerenja indiktora i istraživanja javnog mnjenja iz 2017. godine, a koji je predstavljen u septembru na konferenciji u Beogradu na kojoj su učestvovali i naši predstavnici koji su i tada ukazali da Izvještaj ne obuhvata veliki broj aktivnosti koji je realizovan u 2018. godini. Podsjetićemo da smo u prethodnom periodu stvorili institucionalne i normativne pretpostavke, kroz donošenje nekoliko zakonskih rješenja, a prije svega Zakona o državnoj upravi, Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi koji treba da obezbijede profesionalnu, stručnu i efikasnu javnu upravu. Otpočeli smo proces optimizacije broja zaposlenih, a paralelno predložili i nova rješenja u pogledu reorganizacije javne uprave kroz novi Zakon o državnoj upravi. U prethodnom periodu, povećan je broj elektronskih usluga, pa danas imamo 564 usluge u nadležnosti 50 institucija”, smatraju u resoru Suzane Pribilović.

Takođe, dodaju, različite organizacije koriste različite metodologije, pa se konkretno u određenim oblastima razlikuju ocijene i metodologije kod npr. Izvještaja SIGMA-e i WeBera. Navešćemo nekoliko primjera:

“Kada je u pitanju oblast transparentnosti, Crna Gora je za proaktivnost u objavljivanju informacija dobila ocjenu 1 od strane Webera, dok je po ocjeni SIGMA-e, Crna Gora je za dostupnost informacija dobila ocjenu 3 (upravo je jer Sigma koristi druge indikatore za mjerenje transparetnosti i otvorenosti javnih institucija). Takođe, u oblasti oblast službeničkog sistema, Crna Gora je u Izvještaju Evropske komisije iz aprila 2018. godine dobila pohvale za nova rješenja u Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi, koja su na snazi od 1. januara, odnosno 1. jula 2018., pa nisu obuhvaćena izvještajem WeBera”, smatraju u ovom resoru.

Kada je u pitanju oblast pružanja usluga, iz Ministarstva javne uprave poručuju da je Crna Gora dobila ocjenu 2 za percepciju javnosti vezanu za dostupnost usluga, ali i ocjenu 3 za percepciju javnosti kada je u pitanju orjentacija javne uprave ka građanima.

“Dok je u Izvještaju SIGMA-e ocjena 4 za SIGMIN indikator koji se odnosi na učinkovitost i efikasnost postupaka pred državnim organima. Istraživanje npr. u okviru projekta „Balkan barometar 2018“ pokazuju visok procenat učešća građana u kontaktu sa institucijama javne uprave, po čemu je Crna Gora lider u regionu. Takođe, istraživanje pokazuje umjereno zadovoljstvo zadovoljstvo građana vremenom potrebnim za dobijanje informacija/usluga. S obzirom da je u 2018. godini najveći broj realizovanih aktivnosti u oblasti javnih politika (donijet Srednjoročni program rada Vlade, unaprijeđen zakonodavni okvir za strategijsko planiranje i koordinaciju javnih politika, završene sve aktivnosti za izvođenja prvog akreditovanog programa za strategijsko planiranje, donijeta Uredba o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, donijeta Odluka o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija) vjerujemo da će ovi rezulati biti prepoznati u Izvještaju za 2018”, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније