Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 12. 2018. 15:10 >> 14:44

MINISTARSTVO NAUKE

Četvorici naučnika od 1.000 do 2.000 eura

Dobitnici nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini su mr Milena Simović, prof. dr Željko Jaćimović, mr Miloš Brajović i pronalazač Milan Bojović. Nagrade dobitnicima će uručiti ministarka nauke Sanja Damjanović, na svečanosti u Vili Gorica, u petak, 14. decembra.

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva nauke, Simović je studentkinja druge godine doktorskih studija na Institutu za istraživanje kancera u Hajdelbergu, u Njemačkoj. Teme njenih istraživanja su od izuzetne važnosti za cjelokupno društvo, a ističu se originalnošću i mogućnošću primjene u praksi. Njoj je pripala nagrada za najuspješniju naučnicu do 30 godina života, u iznosu od 2.000 eura.

"Jaćimović je redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore - Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, a biće mu uručena nagrada za najuspješnijeg naučnika starijeg od 30 godina, u iznosu od 2.000 eura. Primjena njegovog istraživačkog rada posebno je značajna za privredni sektor. Dr Jaćimović ima veliko međunarodno iskustvo kada je riječ o učešću na konferencijama i objavama radova u prestižnim naučnim časopisima" ističe se u saopštenju.

Nagrada za pronalazača godine pripašće inovatoru Milanu Bojoviću za najuspješniji patent ili inovativno rješenje, u iznosu od 2.000 eura. On je, kako se pojašnjava, kao vođa međunarodnog tima pronalazača, ove godine registrovao patent pod nazivom "Uređaj za punjenje akumulatorskih baterija za elektromobile", a prototip je dobio brojna priznanja na međunarodnim skupovima.

Mr Miloš Brajović, saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, nagrađen je kao drugorangirani u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina života, u iznosu od 1.000 eura. Oblast njegovih istraživanja je digitalna obrada signala sa primjenom u biomedicini, multimedijalnim sistemima, komunikacijama i radarskoj tehnologiji. Imao je više publikacija u vodećim naučnim časopisima i izlaganja na međunarodnim konferencijama.

Predlog za tri dobitnika stigao je od Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća, dok je Brajović nagrađen odlukom ministarke nauke Sanje Damjanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније