Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

10. 12. 2018. 22:19   >>  22:04 3

DAMJANOVIĆ ISTAKAO

"Nikad nijesmo prestali da budemo Crnogorci"

Ambasador Gordan Stojović i zamjenik MVP ambasador Horasio Reiser, u prisustvu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Argentine.

Prigodna svečanost povodom obilježavanja 200 godišnjice od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, na kojoj je predsjednik Đukanović bio glavni govornik, održana je danas u čuvenoj palati Hoze de San Martin, u kojoj je smješteno argentinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Reiser je u ime Vlade Argentine otvorio svečanost, a u ime provincije Entre Rios skup je pozdravio visoki predstavnik Serhio Redji.

Reiser je naglasio da je današnja proslava i dokaz drevne utemeljenosti argentisko-crnogorskih odnosa, koja doseže do samog početka osnivanja Argentine kao države. Crnogorci nijesu bili samo pioniri iseljeništva svoje zemlje, već graditelji nove Argentine, svuda, od Ćaka na sjeveru, preko Buenos Airesa, do Ognjene zemlje.

On je istakao da po njemu ne postoje male i velike zemlje, već one koje su dale manje ili više čovječanstvu, a crnogorska zajednica je mnogo doprinijela razvoju Argentine.

Posebnu pažnju je izazvao govor potomka prvih doseljenika, argentinskog novinara i pjesnika Ivana Damjanovića. On je ponovio da je prisustvo Crnogoraca ovdje dugo koliko i novija argentinska istorija. Pravoslavna vjera koju su donijeli na najljepši mogući način pretvorila se u katoličku, držeći u rukama isti krst koji je omogućio da budemo jedna od porodica koja je gradila argentinsku naciju.
Jeste da smo dodali jedno slovo u prezimenu, da su ga neki promijenili u Horhe, ali nikada nijesmo prestali da budemo ono što su bili Mihailo i Jovan kad su 1818. doselili u Argentinu-Crnogorci. Miješalili smo se s borcima za nezavisnost, s zemljoposjednicima, državnicima, sa svima koji su kročili na tlo Argentine, i naša crnogorska krv je doprinijela s precima iz drugih nacija razvoju ove zemlje, rekao je Damjanović.

On je pomenuo samo neka od znamenitih imena svoje porodice, pored čuvenog Eleodora: Đorđe, Horasio, Hoze, Akiles, Haimed-čuvene sudije, naučnike svjetskog glasa, pilote, ambasadore, arhitekte, akademike... Svi su oni dali doprinos razvoju Argentine, ali sve što smo stvorili i što radimo vezano je za onaj dan kad su Mihailo i Jovan isplovili iz kotorske luke, zaključio je Damjanović.

Ambasador Gordan Stojović, jedan od inicijatora i organizatora ove svečanosti je podsjetio da ne slavimo samo 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, već i 100 godina kolonije La Montenegrina, i posebno pozdravio Paolu Švorcan, unuku Danila Švorcana koji je osnovao 1918. u Ćaku, zajedno sa još šestoricom Crnogoraca.

Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici argentinskog političkog, kulturnog i privrednog života, predstavnici diplomatskog kora i mnogi potomci crnogorskih iseljenika iz Argentine i okolnih zemalja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније