Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 12. 2018. 08:20   >>  07:58 2

DRECUN UPOZORAVA

Vlada da ograniči stanogradnju

Krajnje je vrijeme da Vlada sprovede politiku kojom će se ograničiti i usmjeriti stanogradnja kako bi se očuvao ravnomjerni razvoj sjevernog i južnog regiona, poručio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Država ekonomsku politiku ne usklađuje sa populacionom, jer se migracije koje se odvijaju dešavaju kao proizvod nekontrolisane gradnje u Podgorici i južnim djelovima Crne Gore, što ima za posljedicu iseljavanje stanovništva sa sjevera. To dovodi do izumiranja kompletne sjeverne regije, koja ostaje bez ljudi i kadra, koji su sposobni da nose razvoj”, kazao je Drecun Pobjedi.

Ne postoje zvanični podaci o broju praznih stanova u Crnoj Gori, a Monstat raspolaže podacima iz 2011. godine, kada je, prema popisu iz te godine, nenastanjenih ili praznih stanova bilo skoro 59 hiljada.

Prema podacima Monstata iz 2011, u Crnoj Gori je bilo 314,7 hiljada stanova. Od ukupnog broja praznih stanova, bilo je 51,93 hiljade privremeno nenastanjenih i 7,05 hiljada napuštenih. Rezultati popisa pokazuju da je u 2011. u Crnoj Gori bilo 192,24 hiljade domaćinstva.

Od ukupnog broja domaćinstava, 9,6 odsto su bila podstanarska i zakupljivala su stan u kojem žive.

Prema riječima Drecuna, u ovom trenutku je gotovo nemoguće utvrditi koliko ima praznih stanova.

“Može se sa sigurnošću utvrditi da u Crnoj Gori postoji više od 300 hiljada stambenih jedinica, što govori da ima mnogo više stambenih jedinica nego porodičnih domaćinstava”, naveo je Drecun.

Prema njegovim riječima, teško je reći da li se broj praznih stanova povećao od 2011. godine, ali se, kako je kazao, sigurno nije smanjio.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније