Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 12. 2018. 08:05 >> 07:41
12

MITRIĆ SMATRA

Neustavna odredba o "stavljanju u zatvor"

Odredba iz Zakona o krivičnom postupku, kojom je uveden novi krivično-pravni institut “stavljanje u zatvor”, suprotna je ustavnoj odredbi o imunitetu poslanika, kaže za Pobjedu Blagota Mitrić, redovni profesor Univerziteta Crne Gore u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

"Rješenje te pravne stvari pred Ustavnim sudom moguće je jedino pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti navedene odredbe ZKP-a", kaže Mitrić.

On je tako objasnio kako se jedino mogu riješiti pravne nedoumice vezane za poslanički imunitet, a koje su u javnosti nastale nakon hapšenja Nebojše Medojevića.

Mitrić naglašava da Ustav Crne Gore propisuje da poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje ili glasanje u obavljanju poslaničke funkcije, te da se protiv njega ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

Istovremeno, odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) jasno je naznačeno pod kojim okolnostima se osoba može "staviti u zatvor".

“Zakon o krivičnom postupku propisuje da, ako svjedok odbije bez zakonskog razloga da svjedoči, može se kazniti novčano do hiljadu eura, a ako istrajava u tome, može se zatvoriti, najduže do dva mjeseca. Ustav dalje propisuje da se nikome ne može suditi, niti može biti ponovo osuđen za isto kažnjivo djelo. Ustav predviđa i da Ustavni sud može narediti da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje, koji su preduzeti na osnovu zakona čija se ustavnost ocjenjuje, ako bi njegovim izvršenjem mogle nastupiti neotklonjive štetne posljedice”, rekao je Mitrić.

On smatra da je trebalo da advokati Medojevića pokrenu ocjenu ustavnosti, a ne ustavnu žalbu, ako su već tražili izdavanje privremene mjere.

“Jer se bojim da bi sud mogao odbaciti ustavnu žalbu zbog nepostojanja procesnih pretpostavki”, poručio je Mitrić.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja (DPS) kazao je za Pobjedu da ustavna odredba člana 86 precizno definiše pojam “imuniteta”, ali da, imajući u vidu aktuelnu situaciju izricanja administrativne mjere “stavljanje u zatvor” svjedoku koji obavlja funkciju poslanika, postoji potreba preispitivanja ustavne formulacije poslaničkog imuniteta.

“Norme su jasne. Međutim, posebno je pitanje da li je definicija imuniteta odgovarajuća u vremenu u kojem se primjenjuje”, rekao je Škrelja.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније