Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 12. 2018. 17:36 >> 20:09
1

BROJ MINISTARSTAVA OSTAJE ISTI

Smanjen broj organa državne uprave

Novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave utvrđena je nova organizacija ministarstava i smanjen broj organa uprave, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Kako su naveli iz tog Vladinog resora, po novoj Uredbi, u sistemu će postojati 17 ministarstava i 29 organa uprave.

„Za razliku od važeće organizacije državne uprave koja je pored 17 ministarstava imala 35 organa uprave, i to 20 organa uprave u sastavu i 15 samostalnih, po novoj Uredbi o organizaciji državne uprave u sistemu ćemo imati 17 ministarstava i 29 organe uprave nad kojima se vrši nadzor“, kaže se u saopštenju.

 Iz Ministarstva su kazali da je nova organizacija racionalnija, da treba da doprinese efikasnosti rada i djelovanja i obezbijedi visok nivo kvaliteta u pružanju usluga, jer počiva na jasnim kriterijumima i linijama odgovornosti.

„Novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi, utvrđuje se nova organizacija ministarstava i organa uprave, upravne oblasti za koje se osnivaju i druga pitanja od značaja za organizaciju i rad državne uprave“, rekli su iz Ministarstva.

 Kako se navodi, za razliku od dosadašnjih organa u sastavu, organ uprave po novom konceptu organizacije ima punu upravljačku i profesionalnu autonomiju.

Organ uprave, kako su objasnili, za svoj rad i ostvarene rezultate odgovora resornom ministru koji ima jaka ovlašćenja u smislu strateškog usmjeravanja, upravljanja i nadzora.

„Rukovodeći se potrebama racionalizacije uz sagledavanje zakonom utvrđenih kriterijuma, zbog prirode poslova ili manjeg obima posla, novom Uredbom su ukinuti pojedini organi, a poslovi preuzeti od strane resornog ministarstva, dok je u jednom slučaju došlo do spajanja dva organa“, kazali su iz Ministarstva.

 Iz tog Vladinog resora su naveli da će od naredne godine u sistemu državne uprave postojati šest organa manje u odnosu na postojeće stanje, što će, kako su ocijenili, doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva Vlade i mjerama na planu optimizacije.

“Nakon što je Skupština nedavno usvojila Zakon o državnoj upravi stvoreni su uslovi za reorganizaciju državne uprave, što predstavlja jednu od ključnih aktivnosti reforme javne, uz optimizaciju javne uprave”, dodaje se u saopštenju.

 Navodi se da sve te aktivnosti treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave i smanjenju troškova javne uprave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније