Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

06. 12. 2018. 16:06   >>  15:45

PRISTUPANJE PROTOKOLU SZO

Monitoring ispravnosti vode naredne godine

Svako peto zarazno oboljenje povezano je s vodom, podaci su Svjetke zdravstvene organizacije (SZO). Crna Gora je potvrdila Konvenciju o upravljanju vodama, a nacionalnom Strategijom održivog razvoja do 2030. definisala da su bolje zdravlje, odrzivi izvori i bezbjedna zivotna sredina njeno opredjeljenje. To je saopšteno na sastanku o Protokolu za vodu i zdravlje, kojem bi i naša država trebalo da pristupi.

Svjetska populacija se utrostručila za posljednjih sedam decenija, a potrošnja vode je veća za skoro šest puta, podaci su Ujedinjenih nacija. Zato sve države, kao i naša, preduzimaju mjere kako bi obezbijedile adekvatno vodosnabdijevanje.

"Institut za javno zdravlje će tokom 2019. realizovati program monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku upotrebu", kazao je Direktor direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, dr Miro Knežević

Crna Gora je potpisala Konvenciju o vodama, čiji je cilj sprječavanje, kontrola i smanjenje zagađivanja vodotoka.

"Ministartvo poljoprivrede je usvojilo strategiju o upravljanju vodama koja je planski okvir za pripremu upravljanja rjecnim slivovima koji u svom sadržaju imaju sve elemente i dio koji se tiče pristupanja crne Gore Evropskoj uniji i obaveze koje treba ispuniti u okviru direktiva o vodama", rekao je Momčilo Blagojević iz Ministarstva poljoprivrede.

Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori istakla je važnost Protokola.

"Protokol predstavlja prvi međunarodno pravno obavezujući sporazum koji uvezuje upravljanje vodom i zdravlje", navela je Brajović.

Prije usvajanja Protokola, Crna Gora treba da definiše najbolji model za njegovu primjenu. U tome će im pomoći međunarodni eksperti.

"Vaše prisustvo pokazuje da je Crna Gora zainteresovana da pristupi protokolu i primjenjuje obaveze u oblasti upravljanja vodnim resursima za dobrobit zdravlja svojih građana", ocijenila je Natalija Nikiforova, predstavnica UNECE-a.

Protokol o vodi i zdravlju, usvojen je 1999. na Trećoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredioni i zdravlju u Londonu, a stupio je na snagu 2005. Do sada je Protokol ratifikovalo 26 država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније