Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 12. 2018. 17:04 >> 16:47

POTPISAN PROTOKOL DRI I VDT

Doprinijeće identifikovanju nezakonitih radnji

Predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) I Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) potpisali su danas Protokol o saradnji, koji ima za cilj, kako je saopšteno, da doprinese identifikovanju eventualnih nezakonitih radnji i predmeta i njihovom brzom procesuiranju.

Protokol su potpisali Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik Senata DRI, Milan Dabović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kazao je da posebno ohrabruje činjenica da je Protokol napisan u duhu razmjene stavova i iskustava tri strane.

„Naše kolege iz DRI istakle su probleme iz prakse u odnosu na dileme i nedoumice poimanja krivične procedure sa svog aspekta. Sa druge strane, državni tužioci ukazali su na složenost izvještaja DRI i na potrebu da se Tužilaštvo obavijesti i informiše o svakom osnovu sumnje da je izvršeno krivično djelo, bez obzira u kojoj formi će to biti učinjeno, kako bi Tužilaštvo dobilo valjani osnov za dalje istraživanje određenog krivično-pravnog slučaja“, naveo je Stanković.

Prema njegovim riječima, predstavnici Kancelarije SE u Podgorici su dali snažnu podršku u potpisivanju Protokola, uz, kako je naveo, konstruktivne sugestije, „čime su uticali na kvalitativno upotpunjavanje sadržaja ovog dokumenta“.

Stanković smatra da je realizacija potpisivanja Protokola korisna iz najmanje dva razloga.

„Prvo, jačanjem saradnje DRI i VDT-a šalje se poruka kriminalnim strukturama da će ovaj savez upotrijebiti sve zakonske mehanizme da otkrije nezakonito djelovanje i svakog neodgovornog subjekta dovesti „k poznaniju prava““, precirao je Stanković.

On je ocijenio da je drugi razlog taj što intenzivna podrška SE ovoj aktivnosti otvara put za nove vidove saradnje i stručnog usavršavanja u toj oblasti.

„Svjesni smo da se radi o kompleksnim, stručnim procedurama, za koje nije dovoljno poznavanje klasičnog postupka, već je potreban multidisciplinaran pristup i primjena novih tehnologija. Nema sumnje da su javne finansije najuže povezane sa novcem, kao i sa postojanjem države. Bez države, kao i bez novčane privrede, nema javnih finansija“, rekao je Stanković.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, ocijenio je da je potpisivanjem Protokola o saradnji postavljen temelj mosta koji spaja tu instituciju i VDT, navodeći da je tim mostom stvoren pravni okvir za dalji razvoj saradnje tih institucija.

„Današnji potpis jeste forma koju moramo ispuniti. Međutim, ono što je važnije, jeste suština. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, poštujući principe ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i zajedničke koristi ostvariti suštinu Protokola, a sve u cilju unaprijeđenja odgovornosti i dobrog upravljanja javnim sredstvima“, istakao je Dabović.

On je kazao da DRI djeluje sistemski, obezbjeđujući poštovanje Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kroz, kako je pojasnio, kontrolu finansijskih izvještaja i procedura, koje se odnose na fiskalnu disciplinu korisnika javnih sredstava.

„Narušavanje fiskalne discipline i netačno iskazivanje rezultata ne mora značiti da je počinjeno krivično djelo. Ali može biti veoma značajno kada je u pitanju izvještavanje javnosti o načinu trošenja javnih sredstava i racionalnosti njihovog korišćenja“, smatra Dabović.

Prema njegovim riječima, DRI će ,u pisanoj formi, obavjestiti Državno tužilaštvo o postojanju osnovne sumnje da je izvršeno krivično djelo, dostavljajući, kako je naveo, sve raspoložive podatke i dokaze, kao i po ocjeni nadležnog kolegijuma, izvještaje o reviziji u kojima je dato negativno mišljenje.

„Ova praksa nija novina u sistemu vrhovnih revizorskih institucija. Siguran sam da se, sistemskim djelovanjem DRI i represivnom ulogom VDT-a, može postići značajan efekat u cilju otkrivanja nezakonitih radnji subjekata revizije krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnog djela izvršenog od strane službenog i odgovornog lica u subjektu revizije“, rekao je Dabović.

Šefica Programske kancelarije SE u Podgorici, Angela Longo, kazala je da Protokol ima za cilj da osnaži veze i poveže na bolji način nadležnosti dvije institucije pojedinačno.

„To je, sa jedne strane, nadležnost DRI za finansijsku kontrolu, i sa druge strane nadležnost VDT-a, koja se odnosi na krivično gonjenje“, precizirala je Longo.

Prema njenim riječima Protokol predstavlja dodatno sredstvo koje ima za cilj da uspostavi jače veze između dvije institucije prilikom identifikovanja eventualnih nezakonitih radnji i njihovog procesuiranja, „a trenutno ove veze nisu dovoljno snažne“.

„Naš je cilj da, kada ovaj Protokol počne da se primjenjuje, zahvaljujući njemu da obezbijedimo konkretne procedure koje treba slijediti kada dođe do postojanja sumnje u neko krivično djelo“, pojasnila je Longo. Poseban značaj za opštu javnost ima registar koji će voditi Tužilaštvo a koji će registrovati sve slučajeve pokrenute na osnovu prijava DRI i njihove ishode, a koji će biti javno dostupan. Na taj način, svi će imati direktan uvid u rezultate ovog Protokola.

Potpisivanje Protokola je dio aktivnosti Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, koji implementira Direktorat za ekonomski kriminal i saradnju, u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, koji sprovode Evropska unija i Savjet Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније