Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

05. 12. 2018. 15:45   >>  15:21 1

PANEL MANS-A

Političku korupciju teško efikasno regulisati

Politička korupcija predstavlja najteži dio političkog života koji je teško efikasno regulisati, jer previše zakonske regulative koja se odnosi na tu pojavu dovodi do manjka implementacije, ocijenio je ekspert Savjeta Evrope, Kventin Rid.

Rid je danas na panelu koji je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazao da se politička korupcija često posmatra u odnosu na pojedince na visokom nivou.

Kako je naveo Rid, politička korupcija je znatno složenija pojava od toga i treba je posmatrati u odnosu na cijeli sistem.

Prema njegovim riječima, regulativa mora biti jednostavna i razumljiva da bi se lakše poštovala, a problem u Crnoj Gori je rješavanje pitanja da li finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja treba razdvojiti.

Kada su u pitanju računovodstveni standardi, Rid je naveo da nije jasno koji standardi se koriste prilikom izvještavanja o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Načelnik odjeljenja za kontrolu finasiranja političkih subjekata i izbornih kampanja u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), Dušan Drakić, kazao je da je u posljednje skoro tri godine dosta toga urađeno i da su ASK podržale međunarodne organizacije i eksperti.

On je podsjetio da se nadležnost ASK zasniva na primjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, u kojem su jasno propisane nadležnosti Agencije.

"Sve aktivnosti smo sproveli u skladu sa propisanim nadležnostima i u skladu sa Zakonom", naveo je Drakić, dodajući da su unaprijeđeni transparentnost finasniranja i poslovanja političkih subjekata i sistem izvještavanja kroz elektronske forme i module.

Drakić je dodao da je u određenim izvještajima političkih subjekata bilo nedostataka, ali je primjetno da ih je sve manje.

On je kazao da nepostojanje sankcija za političke subjekte koji dostavljaju netačne ili nepotpune izvještaje predstavlja zakonski propust.

Poslanik SDP Ranko Krivopkapić, kazao je da korelacija korupcije i demokratije predstavlja mjeru razvoja jedne države.

Kako je rekao, u Crnoj Gori partija je iznad države i država njoj služi.

"Imamo stanje zamrznutosti koje se pretvara u stanje truljenja političkog sistema", kazao je Krivokapić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica smatra da budžetska sredstava koja se izdvajaju za finasiranje moraju biti javna i transparentna.

"Ako se sprovede u djelo ideja da se smanje budžetska sredstva, u ovom nedemokratskom ambijentu to bi bilo direktno pomaganje (DPS). Bolje je da postoje budžetska sredstva koja će biti javna, transparentna i podložna kontroli, nego da politički subjekti pribavljaju finansijska sredstva kroz donacije i dogovor sa različitim interesnim grupama", kazao je Koprivica.

On je rekao da je partija kojoj pripada maksimalno otvorena za kontrolu, uvid i provjeru.

"U Crnoj Gori imamo situaciju da je osobu koja je pravosnažno optužena za falsifikovanje potpisa na predsjedničkim izborima 2008. godine, pomilovao čovjek koji je pobijedio na tim izborima", naveo je Koprivica.

On je rekao da politička korupcija DPS-a postaje endemska pojava, obrazac djelovanja i ponašanja i da je to način na koji ta partija rješava političke izazove i probleme.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je politička korupcija anomalija svakog društva, pa i crnogorskog.

On je naveo da postoje načini da se politička korupcija svede na najmanji mogući nivo.

Novinar "Dana" Marko Vešović, rekao je da su u Crnoj Gori brojni primjeri političke korupcije i da sa ovakvim tužilaštvom nemamo nikakvih dokaza da će politička korupcija biti iskorijenjena.

Građanska aktivistkinja Patricija Pobrić kazala je da u Cnoj Gori postoji mnogo slučajeva korupcije koji nijesu procesuirani i da bi Delegacija Evropske unije (EU) trebalo da shvati da je država napravila korak unazad.

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, rekao je da politička korupcija u Crnoj Gori postoji i da određeni slučajevi dokazuju da ona nije kažnjiva, kao i da se njihove provjere vrše površno.

"Čak i kada postoji krivična, ne postoji politička odgovornost", zaključio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније