Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

04. 12. 2018. 07:27 >> 07:02
26

TUŽILAŠTVO O TUŽBI CP

Smatraju da Amfilohije ne širi govor mržnje

Viša državna tužiteljka Olivera Ražnatović odbila je pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtijevano preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra o odbacivanju krivične prijave protiv mitropolita Amfilohija, zbog krivičnog djela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ona je u svojoj odluci navela da je, postupajući po pritužbi, uvidom u spise predmeta utvrdila da je Osnovno tužilastvo "predmetno rješenje donijelo u skladu sa zakonom", piše Pobjeda.

Istakla je i da Crnogorski pokret ima pravo da "preduzme gonjenje prijavljenog u roku od 30 dana od dana prijema obavješetnja podnošenjem optužnog prijedoga Osnovnom sudu u Podgorici".

Crnogorski pokret je u oktobru dostavio pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici podsjećajući da su tužbu podnijeli zbog izjava mitropolita Amfilohija u intervjuu Vijestima 5. avgusta, ali je tužilaštvo odbacilo, uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je Radović počinio krivično djelo za koje ga terete, niti bilo koje drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da u izjavi Radovića: „U narodu i sad kažu - pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima“, nema ništa sporno.

Ne vide govor mržnje ni u komentaru o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: „da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi... Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu... ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole“...

Za Tužilaštvo je nesporna i izjava: „Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu“.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније