Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 12. 2018. 13:14 >> 12:48
1

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Za 21 projekat planirana 42 miliona eura

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da će naredne godine, u 21 projekat, biti investirano 42 miliona eura.

 

Šehović je, na konferenciji za novinare, saopštio da će tekući budžet Ministarstva prosvjete za investicije u narednoj godini biti povećan za oko 30 odsto.

"Samo kroz dva aranžmana - sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), i Evropskom investicionom bankom (EIB), za narednu godinu planiran je 21 projekat vrijednosti 42 miliona eura", saopštio je Šehović.

Govoreći o investicijama, Šehović je najavio izgradnju vrtića u Bijelom Polju, Beranama, na Tuškom putu, Starom aerodromu, i na Zlatici, gradnju gimnazije u Podgorici, škole na Zabjelu, kao i rekonstrukciju i dogradnju podgoričkog "Poletarca" i "Pčelice".

Prema riječima Šehovića biće rekonstruisan i dograđen kotorski vrtić.

Ministar je objasnio da će kapitalni projekti iz obrazovanja za narednu godinu biti rađeni iz više izvora - nacionalnog budžeta, projektima sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, te pomenutim kreditnim aranžmanima sa EIB - om i CEB-om, i da to znači da su planirane aktivnosti na ukupno 38 kapitalnih projekata iz svih navedenih izora finansiranja.

Sumirajući rezultate rada u prethodne dvije godine, Šehović je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je u prethodne dvije godine otvoreno oko 1.500 novih mjesta u predškolskim ustanovama šitom Crne Gore. Naglasio je i da su roditelji i djeca sa zadovoljstvom prihvatili mogućnost učenja engleskog jezika u vrtićima i osnovnoj školi.

Govoreći o osnovnom obrazovanju, posebno je podsjetio na to da je smanjen obim gradiva kako bi se pojačala vaspitna, a ne samo obrazovna uloga škole.

Posebno se Šehović osvrnuo na osnivanje Fonda za kvalitet i talente, koji je, kako je rekao, "osnovan jer nijesmo željeli da nagrade najboljima zavise od bilo čije dobre volje, već od jasnih i javnih kriterijuma jednakih za sve".

"Zato će samo za učenike i nastavnike kroz Fond biti dodijeljeno preko 500 nagrada do kraja godine. Kako prosječna nagrada iznosi 1000 eura, to znači da će iz Fonda do kraja godine biti dodijeljeno pola miliona eura najboljima u obrazovanju. Nikada se toliki novac nije izdvajao za ove namjene. Odluku će donijeti komisija čija je ubjedljiva većina članova van Ministarstva prosvjete, a na čijem je čelu prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU. Komisija je zapravo naš najveći garant kvaliteta i objektivnosti. Odluka će biti objavljena u natedna dva dana", kazao je on.

Podsjetio je da je u dualno obrazovanje uključeno preko 250 poslodavaca i 579 djece.

U dualnom sistemu je 26 stručnih i mješovitih škola, u 18 opština. Osim toga, kako je saopšteno, povećali smo broj učenika na trećem stepenu srednjih stručnih škola za preko 100% u odnosu na prošlu godinu, odnosno skoro 200% u odnosu na pretprošlu godinu.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, uvedene su besplatne osnovne i master studije i ove sudijske godine je upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541.

Po prvi put je sprovedena Studija praćenja ili Tracer Study, koja je pokazala da 3 od 4 studenta završi studije u roku predviđenom pravilima studija, dok je preko 85% zadovoljno studijama. Kako je ministar istakao, izrađena je i analiza Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem i ona je pokazala da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni anagažman.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније