Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

02. 12. 2018. 15:04 >> 14:39

PRIBILOVIĆ SAOPŠTILA

EK uplatila 4 miliona za reformu lokalne uprave

Evropska komisija (EK) uplatila je Crnoj Gori prvu tranšu od četiri miliona eura, od ukupno 15 miliona, koliko je oprediljeno za podršku reformi javne uprave, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je kazala da je EK uplatila prvu tranšu, prepoznajući rezultate u oblasti reforme javne uprave.

"Ova podrška nam je veoma značajana, jer dolazi u trenutku kada se sprovode aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave do 2020. godine, ali i stvaraju uslovi, nakon Donošenja Zakona o državnoj upravi, za reorganizaciju državne uprave", kazala je Pribilović agenciji MINA.

Ona je rekla da je Crna Gora ispunila sve preduslove koji su bili neophodni da bi se stvorili uslovi za uplatu fiksnog dijela sektrorske budžetske podrske od četiri miliona eura.

"Što potvrđuje da EK, koja prati naše rezultate, prepoznaje napredak u oblasti reforme javne uprave tokom dvogodišnjeg rada Ministarstva javne uprave, ali i drugih institucija koje su ključne za oblast reforme javne uprave", ocijenila je Pribilović.

Prema njenim riječima, uplata preostalog dijela direktne budžetske podrške, od osam miliona eura, zavisiće od ispunjenosti utvrđenih indikatora na čijoj realizaciji se intenzivno radi.

Pribilović je objasnila da je sektorska budžetska podrška vrijedna 15 miliona eura od, kojih će 12 miliona biti usmjereno direktno u budžet (direkna budžetska podrška), dok je tri miliona obezbijeđeno za tehničku i ekspertsku podršku, koja će pomoći ostvarivanju prioritetnih reformskih ciljeva i upravljanju procesom reforme.

"Naš cilj je da se kroz tehničku podršku jačaju kapaciteti Upravne inspekcije, Uprave za kadrove, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Zavoda za statistiku Crne Gore", kazala je Pribilović-

Ona je kazala da će najveći iznos iz tehničke podrške biti opredijeljena za reorganizaciju javne uprave, vodeći prije svega, računa o ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz procesa evropske integracije.

Pribilović je rekla da je važan projekat podrška Ministarstvu javne uprave u sprovođenju Plana optimizacije na lokalnom nivou, kao i unapređenju jedinstvenog sistema za razmjenu podataka između državnih organa, što će doprinijeti povećanju e-usluga, uz smanjenje ili pojednostavljivanje administrativnih procedura za građane i privredu.

"Posebno sam zadovoljna što su određena sredstva iz ovog programa planirana i za organizacije civilnog društva koje predstavljaju naše partnere u procesu reforme javne uprave za projekat nadzor civilnog društva i aktivnosti podizanja svijesti javnosti, a sa ciljem praćenja implementacije reforme javne uprave i podsticanja participativne demokratije", kazala je Pribilović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније