Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

02. 12. 2018. 15:59   >>  15:34

OPŠTINA TIVAT

Radionica o rodno osjetljivom budžetiranju

Radionica za zaposlene u Opštini Tivat na temu Rodno osjetljivo budžetiranje za zaposlene u opštini, koju organizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori, biće održana u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. decembra u hotelu Palma.

Radionicu će voditi trenerice Slavica Striković i Aleksandra Crvenica.

“Rodno osjetljivo budžetiranje je pristup po kom se svi budžetski procesi strukturiraju i procjenjuju iz perspektive ravnopravnosti polova. Ovaj pristup prepoznaje da budžeti nijesu rodno neutralni, te da svi akteri u budžetskom procesu treba da ocjenjuju rezultate utroška javnih sredstava iz perspektive ravnopravnosti polova, što vodi ka pravičnijoj raspodjeli budžetskih sredstava”, saopštila je Darka Ognjanović, sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja, opštinski partner u organizaciji radionice. 

Uvođenje ravnopravnosti polova u sve faze budžetskog procesa sastavni je dio međunarodnih i domaćih pravnih i institucionalnih standarda za ravnopravnost polova. S obzirom na inicijative koje se provode na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou kako bi javni budžeti imali rodnu komponentu, postoje edukacije koje mogu pružiti osnovna znanja i mogućnosti razumijevanja rodno osjetljivih budžeta, kao i sistemskog uvođenja principa jednakosti i ravnopravnosti polova u proces planiranja, izvršenja i kontrole javnih budžeta, saopšteno je iz Opštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније