Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 12. 2018. 08:03 >> 07:35
7

VOJSKA CG

Za misiju u Avganistanu godišnje dva miliona eura

Troškovi učešća pripadnika Vojske Crne Gore u misiji "Odlučna podrška" iznose 2.000.000 eura godišnje, a navedeni troškovi uključuju iznose sredstava za naknade, izdatke za smještaj, putovanje, troškove razmještanja snaga, kao i druge troškove koji proizilaze iz angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misiji u Avganistanu.

To se navodi u Informaciji o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore okvirnom memorandumu o razumijevanju između Ministarstva odbrane Njemačke i oružanih snaga Švedske u vezi sa saradnjom u misiji ,,Odlučna podrška” u Avganistanu.

U dokumentu, koji je Vlada juče objavila, navodi se da je nakon transformacije misije ISAF u misiju ,,Odlučna podrška”, Vojska Crne Gore nastavila svoje angažovanje u Avganistanu, a u skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju „Odlučna podrška” u Avganistanu.

”Ulaskom Crne Gore u NATO savez stvorena je potreba za pojačanim prisustvom Crne Gore u međunarodnim misijama, te je stoga Skupština Crne Gore 5. jula 2018. godine donijela odluku o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju „Resolute support (RS)“ u Avganistanu, kojom je odobreno upućivanje do 40 pripadnika”, navodi se u odluci koju je objavila Vlada.

Dodaje se i da je promjenom karaktera i zadatka misije „Odlučna podrška” stvorena potreba za izmjenom pravnog okvira za angažovanje koalicionih snaga u Komandi za obuku, savjetovanje i asistenciju Sjever, gdje su angažovani i pripadnici Vojske Crne Gore.

Prema potpisanom sporazumu, kontingenti učesnika, njihova imovina, novac, sredstva, itd. i članovi kontingenata će uživati privilegije i imunitet kako je precizirano u Sporazumu između Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora i Islamske Republike Avganistana o statusu NATO snaga i NATO personala koji sprovode zajednički dogovorene NATO-vođene aktivnosti u Avganistanu (SOFA) od 30. septembra 2014. godine.

U dokumentu se posebno tretira i pristup klasifikovanim podacima. Tako je posebnim odredbama definisano da će ovi podaci bti dostupni samo pripadnicima misije sa posebnim dozvolama.

“Učesnici će preduzeti sve zakonske korake da istraže slučajeve za koje je poznato ili postoji sumnja da je klasifikovani podatak, ili obezbijeđeni materijal ili generisani materijal shodno ovom sporazmu izgubljen ili objelodanjen neovlašćenim licima. Svaki učesnik će takođe odmah i u potpunosti informisati drugog učesnika o pojedinostima takvog dešavanja, kao i o završnim rezultatima istrage i korektivnim radnjama koje su preduzete kako bi se spriječilo ponavljanje”, navodi se u dokumentu.

Njemačka se, kao nacija odgovorna za komandu i obuku, ovim sporazumom obavezala da će štititi sve učesnike misije, uključujući i pripadnike Vojske Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније