Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2018. 20:29   >>  20:05 7

PLJEVALJSKA BITKA

Vjesnik slobode i pobjede nad fašizmom

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941, a taj grad s ponosom čuva sjećanje na junake te epopeje, poručeno na svečanosti povodom 77 godina od Pljevaljske bitke i 75 godina od formiranja partizanske divizije Garibaldi.

Za sve to vrijeme, kaže prvi čovjek grada Mirko Đačić, Pljevlja su sa ponosom čuvala sjećanje na junake decembarske krvave epopeje.

"Istoričari su se složili da je to bila jedna od najvećih i najznačajnijih operacija partizanskih snaga na Balkanu tokom 1941. U Pljevljima, 1 decembra, partizani su demonstrirali junaštvo i herojizam epskih razmjera", ističe Đačić.

Pljevaljska bitka, u kojoj je pao cvijet crnogosrke mladosti, pokazala je surovu realnost u kojoj se našla naša zemlja i najavila dugotrajne ratne strahote, kroz koje je prošao crnogorski, ali i svi jugoslovenski narodi. Osnivanje italijanske partizanske divizije Garibeldi bilo je vjesnik skore slobode i pobjede nad fašizmom za koji su zajedno ginuli jugoslevenski i italijanski partizani.

Borili se i postali svijetli primjeri borbe za slobodu. Naročito zato što nam je u pomoć priteklo pet hiljada Italijana. 

"Daleko od domovine, borili su se kao da im Crna Gora rodna gruda, a Crna Gora ih je tako i prihvatila", istakao je predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić.

"Uprkos svim problemima u kojima je bila naša zemlja, italijanski vojnici su donijeli odluku da vam pomognu i da se bore. Bila je to hrabra, ali ispravna odluka. Koliko ispravna govori i to da odnosi Crne Gore i Italije nikada nijesu bili bolji", ocijenio je ambasador Italije Luka Zelioli.

Uprkos gubicima, kaže načelnik generalštaba, crnogorsko junaštvo ostavilo je neizbrisiv trag jednog vremena, isto kao što se sa ponosom možemo sjećati divizije Garibaldi, koja ne nosi slučajno ime najvećeg nacionalnog italijanskog junaka.

"Đuzepe Garibaldi, veliki italijanski vojskovođa i revolucionar kojem su smatrali herojem dva svijeta, dobro je znao kakvi su crnogorci kada ih je ovjenčao riječima Crna Gora je među prvim zemljama koje su uzele sudbinu svog naroda u svoje ruke. I ne znam, da li je veća ratnička genijalnost njenog knjaza ili je heroizam samog crnogorskog naroda kome nema premca", smatra načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

Crna Gora nikad nije brojala svoje mrtve, niti ih oplakivala, već ih je proslavljala u svakoj novoj pobjedi iznova, dižući se kao feniks do slobode. I zato, kako je poručeno sa skupa u Pljevljima, sjećanjem na heroje bitke u tom gradu, podsjećamo na antifašizam kao temeljnu tekovinu civilizacije čiji smo dio.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније