Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2018. 19:29 >> 19:09

BARANI TRAŽE

Inspekcijski nadzor dokumentacije o izgradnji vrtića

Predstavnici građanske Inicijative iz Bara podnijeli su zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Direkciji za inspekcijski nadzor za južni region da se izvrši inspekcijski nadzor dokumentacije koja je bila ključna u donišenju odobrenja za gradnju predškolske ustanove na spornoj lokaciji u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović".

Kako navode, u obrazloženju zahtjeva, podnijetom 26. novembra, piše da su predstavnici inicijative, analizirajući dokumentaciju dobijenu od MORT-a i Opštine Bar, uočili mnoge nepravilnosti te da postoji javni interes da se one ispitaju.

"Prije svega, u zahtjevu se navodi da se mora ispitati vremensko važenje DUP-a 'Topolica I' na osnovu kojeg je planirana izgradnja pomenutog objekta, jer prema dostavljenoj dokumentaciji proizilazi da je on prestao da važi 31.decembra 2010. Sam DUP takođe se cijeni kao problematičan i kontradiktoran jer njegov tekstualni i grafički dio ne odgovaraju jedan drugom. Tako, između ostalog, u tekstualnom dijelu je predviđeno proširenje postojeće zgrade gimnazije, dok se u grafičkom dijelu ovo ne prikazuje, šta više oduzima se prostor dvorišta", navode u saopštenju.

Dalje, dodaju predstavnici građanske inicijative iz Bara, u zahtjevu za vršenje inspekcijskog nadzora stoji da je odabrana lokacija za izgradnju predškolske ustanove u cjelosti u suprotnosti sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja, čija je svrha da obezbijedi najkvalitetnije uslove za odgoj djece, da osigura njihovu bezbijednost za vrijeme kada su povjereni ustanovi, te da maksimalno doprinese njihovom valjanom razvoju.

"Najzad, sama dokumentacija na kojoj se bazira čitav projekat nije u skladu, pa tako urbanističko tehnički uslovi nisu izdati u skladu sa planskim dokumentom, njima nije definisana građevinska kao ni regulaciona linija, ni orijentacione i nivelacione kote objekta. Revidovani glavni projekat nije u skladu sa UT uslovima u pogledu sadržaja predškolske ustanove, gabarita objekta, ozelenjavanja otvorenog parking prostora kao ni uslova za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti", dodaju u saopštenju.

U zahtjevu za nadzor, kako navode, posebno se ističe da je 2009. Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine uputilo dopis Opštini Bar u kome su izrazili mišljenje da potrebno izvršiti identifikaciju postojećeg, izuzetno bogatog, zelenog fonda kako bi se gabariti planiranog objekta vrtića prilagodili postojećem zelenilu.

"Obzirom da je prema trenutnom projektu predviđena sječa više od 80 stabala čempresa, jasno je da ovo mišljenje ministarstva ni po čemu nije uzeto u obzir", ističu u saopštenju.

To je, kako navode, samo dio argumenata iznijetih u zahtjevu koji su predstavnici građanske inicijative podnijeli Direkciji za inspekcijski nadzor za južni region.

"Kada smo najzad dobili dokumentaciju vezanu za projekat, bili smo šokirani nepravilnostima koje smo u njoj zatekli. Nije nam jasno na koji način je moguće da je dobijena građevinska dozvola kad u dokumentaciji postoje takvi propusti i nepoštovanje zakona. Ipak, ono što i dalje ističemo kao najvažniji razlog našeg protivljenja odabranoj lokaciji ostaju argumenti koje smo iznijeli na sjednici SO Bar, a tiču se adekvatnosti i bezbijednosti predškolske ustanove, za koje smatramo da neće biti ostvarene na odabranoj lokaciji, zatim povrede prava preko 1000 učenika čije dvorište će biti uništeno, i lokalne ekološke katastrofe koja će nas pogoditi sve. I dalje tvrdimo da ne postoji nijedan opravdani razlog da se posiječe toliko drveća, kad grad ima više nego dovoljno prostora za gradnju", piše u saopštenju.

Podsjećaju, građanska inicijativa nije dobila potrebnu većinu na glasanju SO Bar- 14 odobornika je podržalo inicijativu, sedam odobrnika je bilo protiv, dok su njih 13 bili uzdržani.

"Uprkos tome, građani su nastavili da se okupljaju na “Krugovima”, u gimnazijskom dvorištu, a ovo subotnje prijepodne proveli su zajedno, uz svirku i pjesmu", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније