Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

30. 11. 2018. 23:13 >> 22:48

DAMJANOVIĆ

Predstavila sistem nauke i istraživanja CG u Beču

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, učestvovala je na Ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju o nuklearnoj nauci i tehnologiji- “Odgovor na tekuće i buduće razvojne izazove” koja se održava u Beču, saopšteno je iz Ministarstva.

U sklopu plenarnog zasijedanja, ministarka Damjanović se obratila delegatima Konferencije iz zemalja članica IAEA, kojima je, u svome Statement-u predstavila sistem nauke i istraživanja u Crnoj Gori sa fokusom na aktuelne tekuće i razvojne projekte koje realizuje Ministarstvo nauke, a posebno regionalni projekat Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST) čiji je 4. sastanak Upravnog odbora održan upravo u sjedištu IAEA u Beču.

Značajno mjesto u obraćanju ministarke Damjanović, zauzela je i saradnja Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, kako u dijelu tehničke saradnje i realizacije projekata u okviru kojih se nabavlja vrijedna oprema, izmedju ostalog i za zdravstveni sistem Crne Gore, tako i u dijelu nuklearnih nauka i aplikacija kroz čije naučne i istraživačke projekte, institucije iz Crne Gore ostvaruju saradnju sa drugim renomiranim istraživačkim institucijama iz zemalja članica IAEA", naveli su u saopštenju.

Podsjećaju, Ministarska konferencija IAEA predstavlja forum na kome učestvuje preko 1000 registrovanih učesnika a statement-e u plenarnom dijelu Konferencije dali su šefovi delegacija 64 zemlje, među kojima i Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Austrije, Republike Francuske, Švajcarske, SR Njemačke i drugih. Konferencija je praćena i panelima, kao i postavkama upravo modernizovanih istraživačkih laboratorija IAEA u Sajberzdorfu i Monaku. Planirano je i usvajanje Ministarske deklaracije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније