Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 11. 2018. 16:02   >>  15:39

KONVENCIJA U MOJKOVCU

Gradovi regiona o EU projektima

"Prva regionalna konvencija o saradnji gradova i opština na EU projektima" počela je danas u Mojkovcu. Prisustvuju predstavnici više gradova iz regiona: Bogatić (Srbija), Radoviš (Makedonija), Belišće, Benkovac, Biograd na moru (Hrvatska) i Mojkovac i Kolašin (Crna Gora).

Prema riječima gradonačelnika Belišća u Republici Hrvatskoj Dinka Burića, teme konvencije, biće mogućnosti apliciranja na takmičenjima "Danube", "Erasumus" i "Adrion" u čijem fokusu je zaštita životne sredine, razvoj kulture, umjetnosti, sporta.

On je podsjetio da grad Belišće godišnje u razne projekte godišnje dobije oko 4 miliona eura.

"Za pet godina realizovali smo 115 projekata ulažući u njihovu realizaciju 30 miliona eura, od kojih smo iz vana obezbijedili oko 20 miliona", kazao je gradonačelnik Belišća.

Mojkovac vidi svoju šansu u ponudi fondova Evropske unije.

"U konkretnom slučaju mi smo je našli u saradnji sa hrvatskim Belišćem, zemljom koja je u EU kako bi došli do sredstava za realizaciju nekih od zacrtanih planova. Zato ne stojimo 'skrštenih ruku' već aktivno djelujemo, tako smo ljetos kroz program 'Adrion' počeli realizaciju dva projekta koja se tiču životne sredine", istakao je predsjednik Mojkovca, Ranko Mišnić.

"Jedan projekat realizujemo u konzorcijumu od osam gradova iz okruženja čija je vrijednost preko milion eura. Drugi projekat čiji je nosilac takođe grad Belišće odnosi se na održivi razvoj i turizam odnosno uređenje bajtfišing zone narijeci Tari", kazao je Mišnić.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović kazao je da taj grad ima velike razvojne šanse kroz započete državne projekte.

"Kao što je auto-put, regionalni put Kolašin-Berane, Ski centar na Bjelasici 1600", naglasio je Bulatović, akcenujući projekte iz oblasti turizma.

Generani sekretar Zajdnice opština Crne Gore, Refik Bojadžić kazao je da je skup između ostalog u funkciji okupljanja opština radi povezivanja, neke buduće saradnje i zajedničkog apliciranja za sredstva fondova EU.

Ovo je veliki izazov pred kojima se nalaze sve crnogorske opštine i šansa koju treba da iskoriste kao i opštine iz susjednih država. Ključni izazov u ovom procesu je osnaživanje opština kako bi one mogle da uspješno učestvuje u takmičenju za evropska sredstva. U tom pravcu Zajednica opština je radila obuk za zaposlene u opštinama koji rade na pripremi i implementaciji projekta koji se finasiraju iz fondova EU. Problem predfinasiranja, je nešto sa čim će se opštine prije ilii kasnije susreti u tom cilju Zajednica opština je podnijela inicijativu Vladi za formiranje revolving fonda iz kojeg će opštine pozajmljivati sredstva da predfinasiraju ove projekte te da nakon realizacije projekta i povlašenje sredstava iz evropskih fondova vrate pozajmljena sredstva kako bi njih koristile neke druge opštine"istakao je Bijadžić.

Domaćin drugog radnog dana Konvencije biće Kolašin. Sjutra će biti održan i Okrugli sto na kojem će biti donešeni i zaključci Prve regionalne Konvencije o saradnji gradova i opština na EU projektima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније