Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 11. 2018. 10:30   >>  10:08

DEMOKRATE REAGOVALE

Koprivica: Pažina demantuje Sudski savjet

Ministar Pažin hvali se bez pokrića,a njegove izjave demantuje Godišnji izvještaj Sudskog savjeta za 2017. godinu, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u intervuu agenciji Mina kazao je da "najznačajniji rezultat reforme pravosuđa predstavlja unapređenje efikasnosti sudova i značajno smanjenje broja zaostalih predmeta, čime se našim građanima i privredi obezbjeđuje bolja zaštita prava i brži pristup pravdi".

Momo Koprivica izu Demokratske Crne Gore kaže da navedeni stav Pažina najbolje demantuju statistički podaci iz Godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2017. godinu.

"Tu jasno i vrlo precizno piše: 'Ukupan broj neriješenih predmeta na kraju 2017. godine, iznosi 40.780 predmeta, što je u odnosu na kraj 2016. godine, više za 8.475 predmeta, odnosno 26,23%". Da li je poboljšanje zaštite prava to što je za 8.475 više neriješenih predmeta nego prethodne godine? Da li je brži pristup pravdi to što je broj neriješenih predmeta povećan za 26,23% u odnosu na prethodnu godinu? Da li je vama problem matematika ili istina, ili pak oboje?", kazao je Koprivica.

Tu je, dodaje Koprivica, jasno vidljiv ozbiljan nazadak i veliko pogoršanje na planu zaštite prava građana i privrede i njihovog pristupa pravdi.

"Ne da je došlo do 'smanjenja broja zaostalih predmeta' kako reče ministar Pažin, nego je u prethodnoj godini došlo do frapantnog i krajnje zabrinjavajućeg porasta broja neriješnih predmeta za 8.475 ili 26,23%, što stoji u izvještaju samog Sudskog savjeta", kazao je Koprivica.

Statistički pregled iz izvještaja Sudskog savjeta, dodaje, demantuje i tvrdnju Pažina o "smanjenju broja zaostalih predmeta".

"Tu stoji broj neriješenih predmeta: u 2015 godini 33.414, u 2016. godini 32.313, a u 2017. godini 40.780. Dakle, i u odnosu na 2015. je došlo do porasta broja neriješenih predmeta za 7.366. Jasno proizlazi da je ovaj porast broja neriješenih predmeta krajnje zabrinjavajući, da je to problem koji je dostigao pravu kulminaciju i govori da pravda nije dostižna niti dostupna", navodi se u saopštenju.

Navedeni podaci, dodaje Koprivica, nikome, a posebno ministru Pažinu, ne daju za pravo da tvrdi da je unaprijeđena efikasnost sudova i značajno smanjen broj neriješenih predmeta.

"Kada se ovome doda i podatak, takođe sadržan u Izvještaju Sudskog savjeta za 2017. godinu, da je kod sudova u Crnoj Gori još uvijek u radu 3.206 predmeta koji su stari od 3 do 43 godine, hvaliti se efikasnošću sudova i brzim pristupom pravdi predstavlja drskost", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније