Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 11. 2018. 09:07 >> 08:41
1

URA O ONKOLOGIJI

Rast broja oboljelih ne prati povećanje kapaciteta klinike

Iako je prije osam godina izgrađena nova Klinika za onkologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore, pacijenti se i dalje suočavaju sa brojnim problemima u liječenju, smatra izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

Kao najveći problem Mikić navodi to što povećanje broja oboljelih ne prati povećanje kapaciteta klinike, kako kadrovskih, tako i prostornih.

“Na ovoj klinici se liječe oboljeli iz cijele zemlje, pa se već neko vrijeme javila potreba za još jednom dnevnom bolnicom u kojoj bi se primala hemoterapija. Na taj način bi se smanjila čekanja, jer su sada teško oboljele osobe prinuđene da čekaju red i po četiri, pet sat, a često je teško doći i do stolice u čekaonici", tvrdi Mikić.

On podsjeća da je URA prije dva mjeseca postavila pitanje ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću zašto se ne nabavi novi aparat za zračenje, jer je postojeći star i često se kvari, a takođe i nedovoljan za toliki broj oboljelih.

“Pritisak je urodio plodom i uskoro je javnost obaviještena da je novi aparat za zračenje nabavljen. Međutim, u saznanju smo da nabavljeni aparat još uvijek nije počeo da se koristi. URA, u ime cjelokupne javnosti, pita ministra Hrapovića kada će se pomenuti aparat staviti u funkciju”, navodi Mikić.

On ministra pita da li je tačno da je postojeći aparat za zračenje od početka godine manje radio nego što je bio u funkciji.

“Da li je gospodina Hrapovića kao ministra možda stid to što u 2018. godini mnoge bolnice, prije svega one na sjeveru nemaju čak ni cjelodnevno grijanje? Da li je svjestan da funkcija koju pokriva podrazumijeva i možda najveću odgovornost prema građanima i da je dužan da njegov kabinet odgovori na pitanja zainteresovane javnosti, što on uporno izbjegava”, tvrdi Mikić.

On naglašava da bi građani oboljeli od karcinoma, a koji ne žive u Podgorici, trebalo da dobiju bar neku terapiju (imuno, hormono, bifosfonate) u bolnicama najbližim njihovim prebivalištima, jer bi time u velikoj mjeri bilo olakšano liječenje i smanjeni troškovi, kako Fonda zdravstva, tako i ugroženih građana dok bi se povećala funkcionalnost regionalnih i bolnica opšeg tipa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније