Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ rtcg.me ]

26. 11. 2018. 11:20   >>  13:16

ISTRAŽIVANJE

Skoro petina učenika doživjela nasilje

U crnogorskim školama svako peto dijete doživjelo je neki oblik vršnjačkog nasilja, uglavnom verbalnog, saopštio je ministar prosvjete Damir Šefović.

Taj broj je manji nego što je bio 2006. kada se svako drugo dijete susrelo sa nekim oblikom vršnjačkog nasilja, ali, prema riječima ministra Damira Šehovića, napredak mora biti još vidljiviji, te je upravo zato formirana Komisija za borbu protiv nasilja i vandalizma.

U Komisiji će, pored predstavnika Ministarstva prosvjete, biti Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Zajednica opština, Udruženje „Roditelji“ i Ministarstvo finansija. To je saopšteno na današnjoj konferenciji „Vršnjačko nasilje – kako do efikasnog rješenja i prevencije“.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta udruženja „Roditelji“, Juventasa i Unije srednjoškolaca koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete, a finansira se IPA sredstvima.

“Neću dozvoliti da bilo ko u obrazovnim institucijama okreće glavu od bilo kog vida nasilja. I ovo ne govorim deklarativno. Drago mi je zato da mogu da najavim da je formirana radna grupa sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije upravo na temu zaštite škola od vandalizama i neprihvatljivog ponašanja, koja treba da nam ponudi moguća rješenja za pomenute izazove. Rezultati će biti predstavljeni za najviše dva mjeseca”, poručio je Šehović.

Učestalost verbalnog nasilja je izraženija među učenicama srednjih škola i 40,2 odsto navodi da mu se desilo da ga je vršnjak nazvao ružnim, pogrdnim nadimcima, a fizičko nasilje je doživjelo 18,8 odsto učenika ili učenica, pokazalo je istraživanje.

NVO Juventas je na konferenciji „Vršnjačko nasilje u Crnoj Gori: Kako do efikasnog rješenja i prevencije problema?“, predstavio istraživanje, koje pokazuje da se više od 90 odsto učenika 6, 7. i 8. razreda osjeća sigurno u školskom okruženju.

Istraživanjam o vršnjačkom nasilju, obuhvaćeno je 75 osnovnih i 41 srednjih škola u 18 opština.

Potrebna je posvećenost i reagovanje cijelog sistema u borbi protiv dječijeg nasilja, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Orav je na konferenciji saopštio da je nasilje tema koja zabrinjava sve evropske zemlje. Poručio je da je i vršnjačko nasilje je kompleksan problem koji zahtijeva reagovanje svih nadležnih.

Jelena Čolaković, izvršna direktorica Juventasa, poručila je da rješavanje tog problema, nije odgovornost, niti privatna stvar porodica čija djeca jesu žrtve nasilja, već zahtijeva angažovanje kompletne zajednice.

"Svako peto dijete je doživjelo vršnjačko nasilje, a skoro jedna polovina nastavnika srednjih škola navodi da se u ovoj školskoj godini desilo da su im se učenik ili učenica požalili da su žrtva nasilnog ponašanja. U prošloj školskoj godini 25% učenika i učenica 6, 7 i 8. razreda osnovnih škola navelo da je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja", saopštila je Čolović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније