Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

23. 11. 2018. 15:34   >>  16:45

BERIŠA ISTAKAO

Mladi Romi da budu više uključeni u odluke koje ih se tiču

Mladi Romi trebalo bi da budu više uključeni u donošenje odluka i politika koje se neposredno na njih odnose, a naročito u pogledu distribuiranja stipendija koje su predviđene Nacionalnom strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kazao je izvršni direktor NVO "Phiren Amenca" Elvis Beriša.

On je na okruglom stolu „Učešće mladih Roma i Romkinja na lokalnom nivou i regionalni indeks učešća mladih“ istakaoi da je neophodno u što kraćem roku izraditi Pravilnik o distribuiranju stipendija mladih Roma i Romkinja.

„Kao organizacija koja direktno ima komunikaciju sa mladima, bili smo u prilici da pratimo situaciju distribuiranja stipendija, koje su predviđene Nacionalnom strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, gdje smo uočili nekoordinisano djelovanje u distribuiranju tih stipendija“, rekao je Beriša.

On je kazao da je ta organizacija uočila nedostatke afirmativnih akcija koje se, kako je precizirao, odnose na lakše upisivanje mladih Roma i Romkinja u srednje škole, davanjem dodatnih šest poena prilikom upisivanja.

„Ova odluka nije adekvatna, obzirom da još uvijek imamo mlade ljude, čak i sa odličnim uspjehom koji imaju problema prilikom upisivanja onih smjerova za koje apliciraju, a samim tim su prinuđeni da kasnije upisuju neke druge smjerove, što dovodi do smanjenja motivacije za nastavkom školovanja“, rekao je Beriša.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Nevena Šuković, saopštila je na evidenciji Zavoda početkom novembra ove godine registrovano 816 pripadnika Roma i Egipćana, a da su 52 odsto od tog broja činile žene.

„Ako posmatramo obrazovnu i starosnu strukturu, možemo kazati da je više od 95 odsto tih ljudi nema zvanično zanimanje, što uveliko opredjeljuje mjere u koje Zavod može da ih uključi. Posmatrajući starosnu strukturu, skoro 50 odsto prijavljenih čine mladi od 15 do 30 godina, a preko 90 odsto njih su lica bez zanimanja“, kazala je Šuković.

Ona je ocijenila da je problem, na koji Zavod nailazi u radu sa Romskom populacijom, njihova motivacija da budu prijavljeni u evidenciju i da se uključe u postojeće programe.

Romska aktivistkinja, Samanta Bajrami, kazala je da je prosječenje problem u romskoj populaciji koji iziskuje bolji angažman i zalaganje državnih institucija.

„Državne institucije ne obraćaju pažnju na romsku dijecu kada ih ugledaju na ulicama kako prose. Takođe, i kada bi se prijavilo prosjačenje postoji problem, a to je nedostatak Prihvatnog centra, jer se djeca nakon svega vraćaju na ulicu, dok policija i Centar za socijalni rad kažu da su roditelji krivi“, rekla je Bajrami.

Ona je istakla da mladi Romi nakon završetka srednje škole, zbog predrasuda i diskriminacije koje doživljavaju u društvu, često gube motivaciju da nastave dalje školovanje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније