Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

22. 11. 2018. 19:12   >>  18:47 1

POTPISALI MEMORANDUM

Medenica: Uz saradnju do vidljivije demokratije

Vrhovni sud Crne Gore, Britanska ambasada Podgorica i AIRE Centar iz Londona, potpisali su danas Memorandum o saradnji. Kako je saopštila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica tako nastavljaju saradnju koja Crnu Goru vodi boljem i lakšem usvajanju standarda, koji će kvalitet demokratije učiniti vidljivijim.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, je ovom prilikom izrazila radost zbog aktivnosti, kojoj je ambasadorka, Nj.E. Alison Kemp udahnula život, a sprovela gospođa Braithwaite, uz našu pomoć.

"Kruna naše saradnje je Memorandum koji danas potpisujemo i time nastavljamo dalju saradnju istim aktivizmom, koja nas vodi većem obrazovanju, boljem i lakšem usvajanju standarda, koji će biti primijenjeni kod nas i koji će nam kvalitet demokratije učiniti vidljivijim, a naš pristup u porodicu velikih naroda, lakšim", zaključila je predsjednica Medenica.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp, izrazila je posebno zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Vrhovnim sudom Crne Gore i AIRE Centrom.

"Za kratko vrijeme koliko sam prisutna u Crnoj Gori, zadivljena sam posvećenošću Vas i Vaših kolega," kazala je Kemp obraćajući se Medenici.

"Prednjačite u procesu osnaživanja kapaciteta pravosuđa da biste istorijske, pravične i pravosudne standarde koje posjeduje Crna Gora, doveli u savremeno doba", istakla je Kemp.

Ambasadorka Kemp je zaključila da joj je veoma drago što je uspostavljena dobra saradnja i zahvalila se na inicijativi za formalizaciju saradnje između partnera na Projektu, pružajući podršku za naredne aktivnosti u budućnosti.

U ime AIRE Centra iz Londona, programska menadžerka za Zapadni Balkan, gospođa Biljana Braithwaite, je izrazila čast i zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa Vrhovnim sudom Crne Gore, ističući važnost uloga predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice i sudije Vrhovnog suda Crne Gore, Miraša Radovića, u sprovođenju ovog Projekta.

U svom osvrtu na dosadašnju sjajnu saradnju, gospođa Braithwaite je ocijenila da Memorandum pruža mnogo prostora za osmišljavanje aktivnosti koje su prepoznate kao neophodne u daljem jačanju kapaciteta crnogorskog sudstva u kontekstu EU integracija.

Memorandumom o saradnji su predstavljeni osnovi na kojima će Vrhovni sud Crne Gore i AIRE Centar iz Londona zajednički raditi na realizaciji projekta "Pravni forum Vrhovnog suda Crne Gore", koji se realizuje uz podršku Britanske ambasade Podgorica.

Osnovni cilj Projekta je jačanje nacionalne implementacije međunarodnih standarda, a naročito Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi domaćih sudova, kako bi se dao doprinos u procesu reforme pravosuđa u Crnoj Gori i pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom u okviru pregovaračkog poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovao je i Miraš Radović, predsjednik Odjeljenja za praćenje sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava i prava EU, navodi se na sajtu Vrhovnog suda Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније