Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

21. 11. 2018. 14:58 >> 14:33

OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Olakšati pristup objektima u javnoj upotrebi

Otežan pristup objektima u javnoj upotrebi jedna je od najvećih prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju i zato se toj problematici treba ozbiljno posvetiti, u skladu sa obavezama kojima nalaže zakonska regulativa, saopšteno je na okruglom stolu na temu “Uklanjanje arhitektonskih barijera“, koji je u organizaciji Mnistarstva održivog razvoja i turizma, održan u Prijestonici.

Pored predstavnika lokalne samouprave Prijestonice, okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici opština Kolašin, Mojkovac, Danilovgrad i Podgorica, kao i predstavnici NVO sektora koji se bave pitanjima lica sa invaliditetom.

Poseban akcenat stavljen je na aktivnosti koje su lokalne samouprave preduzele u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi u prethodnom periodu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period.

Na okruglom stolu su predstavljene aktivnosti lokalnih samouprava na obezbjeđivanju pristupa licima sa invaliditetom objektima u javnoj upotrebi, sa posebnim osvrtom na objekte u kojima su smješteni organi lokalne uprave, direkcije, službe, područne jedinice drugih državnih organa kao i ostalim objektima u vlasnistvu opština.

Učesnici diskusije su naglasili da je postojanje pristupačnog okruženja (saobraćajne infrastrukture, javnih objekata, informacija i usluga) preduslov za uživanje prava koja su garantovana svakom građaninu.

Oni su zaključili da u budućnosti, bez obzira na ograničenja u budžetu lokalnih samouprava, treba insistirati na donošenju i realizaciji mjera i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi se na odgovarajući način odgovorilo na prava i potrebe osoba sa invaliditetom, a kako bi im objekti u javnoj upotrebi bili pristupačni i dostupni i bilo omogućeno svakodnevno funkcionisanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније