Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 06:57 >> 07:55
46

1918.

"Podgorička skupština srpska revolucija protiv CG"

Takozvana Podgorička skupština može se tumačiti kao "srpska revolucija protiv nacionalnog crnogorstva i protiv državne nezavisnosti Crne Gore". Poručeno je to sa prvog naučnog skupa "Crnogorska 1918. savremena percepcija ili relativizacija", koji je organizovao Filozofski fakultet iz Nikšića i Centar za geopolitiku. Istoričari napominju da je istorija jasna, te da nema prostora za zloupotrebu u dnevnopolitičke svrhe.

1918. je bez sumnje, tvrdi istoričar Živko Andrijašević, godina kada je Crna Gora nestala. Sada, vijek kasnije, ne razumije kaže podjele, a još manje privid ponavljanja istorije, naročito što prethodnih dana o crnogorskoj istoriji, kaže, govore svi, samo ne istoričari.

"Jer se 1918. godine u Crnoj Gori desilo ono što se nikada ranije u istoriji nije desilo. Dakle, to je jedna sasvim nova pojava u istoriji Crne Gore, nesravnjiva sa bilo čim prije. Godine raskola i spora i prvog sukoba u čijoj je osnovi ideologija, a ne neki nacionalni ili vjerski kontekst", rekao je Andrijašević.

Podgorička skupština iz ugla istoričara može se tumačiti kao srpska revolucija protiv nacionalnog crnogorstva i protiv državne nezavisnosti Crne Gore.

"Nije izvršeno samo zbacivanje prethodnog režima i pravnog poretka, nego i ukidanja države. Sa tog aspekta Podgorička skupština je bila revolucija protiv crnogorske države", smatra istoričar Dragutin Papović.

A te činjenice se, kažu crnogorski istoričari, ne mogu naći u svim udžbenicima.

"Više od par stranica rijetko je koji srpski istoričar posvetio učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu. Kada su na ovako marginalan način tretirali rat, onda ne treba da čudi što crnogorska 1918. godina maltene i ne postoji u njihovim djelima", smatra Milan Šćekić s Filozofskog fakulteta u Nikšiću. 

Crnogorska 1918. može biti jedna vrsta istorijskog ključa za razumijevanje savremenog crnogorskog identiteta.

"Crnogorska 1918. godina čini se više nije istorijski događaj, ona je jedna vrsta političke platforme kojoj su istorijska znanja samo okvir za dalje djelovanje političkih partija ili raznih grupa", ocijenio je istoričar Adnan Prekić.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović smatra: "Jer je stvarno i samo jedno bilo, što ga sad neki tumače na različite načine to je već njihov problem i ne bi se na njih obazirao."

Vijek crnogorskih revolucija okončana je, a novo poglavlje crnogorskog političkog života počelo je 21. maja 2006. godine kada smo obnovili nezavisnost. To su, poručuju iz akademske zajednice, istorijske činjenice sa kojima bi trebalo da se pomire i oni koji, kako su poručili, nažalost slave 1918. godinu i Podgoričku skupštinu.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније