Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

18. 11. 2018. 20:26 >> 20:08

TIVAT

U školi uče da od eura naprave dva

Kako se preduzetnički duh razvija od malena primjer je tivatska osnovna škola koja je pokrenula prvu preduzetičku učionicu u Crnoj Gori. Djeca se kroz igru uče svim fazama preduzetništva od ideje do prodaje proizvoda. Ovakav pristup učenju o biznisu mogao bi biti primjer drugim školama u državi.

Tivatski osnovci od malena se uče kako od eura da naprave dva. Definicija biznisa jasna im je kao dan.

"Biznis se pokreće tako što neko ima ideju, ako ideja nije dobra treba da se doradi, onda se prikupi materijal i onda se to napravi onda treba da se to izreklamira", objašnjava učenica šestog razreda OŠ "Drago Milović", Jovana Ojdanić.

"Da pokažemo da mi zapravo možemo nešto novo da osmislimo što će se drugima svidjeti", kazala je učenica 7. razreda Bojana Hercegovac.

Ne samo što u preduzetničkoj učionici nastaju ideje nego se tu i realizuju. Ovo maleno preduzeće stvara zanimljive predmete. Zajedno prolaze sve faze preduzetništva.

"Preduzetništvo ih uči znači od ideje i kako prihvatiti tuđu ideju, kako izabrati ideju, šta uraditi da bi se ideja realizovala kako je plasirati", kazala je Ružica Lazarević, direktorica OŠ "Drago Milović".

Da je razvoj reduzetničkog duha važan još u najmlađem uzastu, prepoznali su i u opštini, pa su pomogli opremanje učionice.

"Djeca razvijaju neke osnovne karakterne osobine poput kreativnosti i odgovornosti, nauče da cijene ono što rade tako da je opština filter  i pomoć u razvoju preduzetničkih vještina kod djece", kazao je sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović.

Originalne dječje ideje i drugačiji pogled na biznis mogli bi biti dobitna kombinacija. Dobitak koji ostvare prodajom na bazarima nekada ulažu u nove ideje, a češće za pomoć drugima.

"Dobro je što djeca žele da doprinesu u humanitarne svrhe a jedan dio ide razredu za neki izlet i njihove potrebe", kazao je učenik 7. razreda Marko Keac.

"I kada prikupimo novac i vidimo koliko mi zapravo dobijemo koliko nam se isplati", dodaje učenica 6. razreda Jovana Ojdanić.

Uz sve potrebne alate koje imaju, a mašte im ne fali, ovi mališani su na pravom putu za uspješan biznis.

 

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније