Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 11. 2018. 09:22 >> 09:27
6

PLESNI KLUB BEAUTY

Cilj da sa svjetskog trona odslušaju himnu

Članovi Plesne škole "Beauty", nakon učešća na takmičenju u Skoplju, neće stati dok s najvišeg postolja ne odslušaju crnogorsku himnu i osvoje neko od prva tri mjesta. Prije desetak dana predstavili su se na svjetskom takmičenju u disko densu u makedonskoj prijestonici. Iako su, kako kažu, rezultati mogli biti bolji, već se spremaju za naredno takmičenje. Nadaju se da će njihov rad i želju da na najbolji način predstave svoju zemlju primijetiti i nadležni.

Kako za Portal RTCG objašnjava trener i koreografkinja Plesnog kluba "Beauty" Gabrijela Vukašinović, riječ je o licenciranom takmičenju čiji je pokrovitelj Međunarodna plesna organizacija IDO (International dance organisation) World cup u disko-densu i hip-hopu koja okuplja najbolje plesače svijeta. Crnu Goru u Skoplju predstavljalo je 65 takmičara. To je jedini klub iz Crne Gore koji se na svjetskom kupu takmičio u plesnoj disciplini "disco dance". Na istom takmičenju Plesni klub "Habanera" iz Bara imao je dva takmičara u hip-hopu.

Prva CG škola na Svjetskom kupu

Na Svjetskom kupu učestvovale su 22 zemlje. Prijavljeni takmičari su bili iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Belgije, Njemačke, Estonije, Bugarske, Crne Gore, Turske, Italije, Hrvatske, Danske, Svedske, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunije, Kipra, Srbije, Makedonije i Ukrajine.

"Mi smo prva škola koja se u ovoj disciplini takmičila na Svjetskom kupu ikada", kazala je Vukašinović.

Pošto se radi o velikom i značajnom takmičenju o rezultatima nijesu mnogo razmišljali. Predstavili su se sa dvije plesne formacije (djeca i juniori), dvije male grupe, a tu su bili i solisti i parovi.

"Želja nam je bila da se što bolje predstavimo i postanemo dio IDO porodice, najveće i najznačajnije plesne organizacije. Za prvo takmičenje ovog ranga naši rezultati su bili solidni. Osvojili smo četvrto mjesto u dječijoj a peto u juniorskoj formaciji. Sa malim grupama sedmo i osmo mjesto. Drago nam je što smo uspjeli da uđemo u finale. Solisti u velikoj konkurenciji od preko 35 djevojaka, Selami Amina osvojila je trinaesto mjesto, dok je Jelena Dobričanin bila osamnaesta. To je veliki uspjeh za soliste. Parovi Šućur Anja i Nikolić Irina, takođe u velikoj konkurenciji su bile jedanaeste", kazala je.

Planiraju da ponovo odmjere snage na IDO Svjetskom šampionatu u junu u Češkoj.

"Na međunarodnim i državnim takmičenjima do sada smo uvijek bili prvaci, ovo su sada za nas novi izazovi, tako da ćemo od sada težiti ka mnogo jačim i licenciranim takmičenjima pod pokroviteljstvom IDO-a. Samim tim, takmičeći se sa najboljima, naši plesači će imati priliku da napreduju u radu", kazala je koreografkinja.

Strane države mnogo ulažu u svoje plesne trupe

Upoređujući nivo rada, posvećenost takmičara ali i pomoć države kod nas i u državama sa kojima su imali prilike da se na tom prvenstvu takmiče, Vukašinović kaže da je teško uporediti se sa razvijenim zemljama. Takmičari, kako je kazala, imaju podršku svoje zemlje i mnogo više ulažu u ples.

"Treniraju svakodnevno, posvećeni su, imaju nekoliko trenera koji rade sa njima, i krasi ih diciplina. Smatram da bi naši takmičari ponajviše trebali da porade na disciplini u radu", navodi Vukašinović.

Pomoć tražili ali je nijesu dobili

Takmičari su sami finansirali nastup u Skoplju. Iako su tražili, pomoć nijesu dobili.

"Obratili smo se Ministarstvu sporta, pošto je naš klub registovan pri tom ministarstvu, kako bi takmičarima obezbijedili trenerke, ali naš zahtjev nije naišao na odobravanje. Djeca to zaslužuju. Voljeli bismo da omogućimo našim najboljim takmičarima besplatne odlaske na svjetska takmičenja, koja su izuzetno skupa. Pored troškova putovanja i smještaja, ogromni su troškovi za licence i kotizacije", kazala je Vukašinović.

Nadaju se da će ih nadležni, jednoga dana primijetiti a do tada, kako navode, trudiće se da zasluže da sa najvišeg postolja odslušaju crnogorsku himnu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније