Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

16. 11. 2018. 15:35   >>  15:13

U ZZZCG POTPISANI UGOVORI

Grantovi od 1,5 miliona eura za OSI

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je dodjelu bespovratnih sredstava od milion i po eura za finansiranje projekata profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Na sedmom javnom pozivu Zavoda pozitivno je ocijenjena 31 projektna ideja. Grant je dobilo 15 poslodavaca iz realnog i 16 iz nevladinog sektora što, kako kažu u Zavodu, pokazuje rast interesovanja poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, sa korisnicima granta, danas je potpisao ugovore.

"Raduje podatak da je došlo do promjene svijesti kod realnog sektora ne samo za odobravanje bespovratnih sredstava, nego i u korišćenju subvencija pri zapošljavanju lica sa invaliditetom" kazao je Mustafić.

Javnim pozivom je predviđeno uključivanje najmanje 180 osoba sa invaliditetom u projektne aktivnosti, zaposlenje 60 odsto učesnika u toku trajanja projekta i realizacija najmanje 30 procenata projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon završetka projekta.

"Shodno planiranim aktivnostima i rezultatima projekata, čije je finansiranje odobrio Upravni odbor Zavoda, kroz projeke će biti uključeno 220 osoba sa invaliditetom, od čega će 172 biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 65 sa invaliditetom će biti zaposlena nakon završetka projekta, u najkraćem trajanju od šest mjeseci" precizirao je direktor Zavoda.

On je naveo da, od ukupnog broja projekata predloženih za finansiranje, 93,55 odsto imaju za rezultat zapošljavanje nakon završetka projekta.

Mustafić je saopštio da se na evidenciji ZZZ nalazi 8.096 osoba sa invaliditetom. U Crnoj Gori je, kako je dodao, zaposleno 615 osoba sa invaliditetom, kod 400 poslodavca koji ostvaruju pravo na subvenviju zarade. Od tih 615 osoba, njih 368 je zaposleno na neodređeno vrijeme.

"Visok nivo nezaposlenosti osoba sa invaliditetom nametnuo je potrebu da se sredstva za finansiranje grant šema usmjere na realizaciju onih programa i aktivnosti koje će rezultirati povećanjem zapošljivosti tih osoba, kako bi im se omogućio samostalan i dostojanstven život. Zato je nadležna Komisija, prilikom izbora projekata za finansiranje grant šema, posebnu pažnju i akcenat stavila na najuspješnije i najodrživije predloge projekata. Samim tim, realizacijom potpisanih ugovora planira se otvaranje novih i održivih radnih mjesta, čime će se na dugoročnom planu riješti pitanje nezaposlenosti uključenih lica sa invaliditetom" kazao je Mustafić.

On je i danas ponovio apel poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koristeći povoljnosti koje im nudi država.

Inače, ovo je sedmi javni poziv, koji je Zavod objavio od donošenja Pravilnika koji uređuje ovu oblast, a do sada je izdvojeno devet miliona eura za finansiranje projekata koji doprinose unapređenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније