Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

16. 11. 2018. 15:19   >>  14:56 28

AMFILOHIJE UOČI PARADE

"Došlo vrijeme da Crnogorci stavljaju brkove gdje im mjesto nije"

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je danas, kao i prethodnih godina, osudio održavanje Parade ponosa u Podgorici, i kazao da je došlo vrijeme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gdje im mjesto nije.

Propagiranje pederastije kao ”ponosa” predstavlja svođenje ljubavi na tjelesnu pohotu, ugrožava vječni smisao čovjekovog bića, njegovog tijela i duše. Ljubav koja ne rađa (nemajući ni prirodni potencijal rađanja) i koja se ne rađa, jednaka je obogotvorenju smrti i prolaznosti, poručio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uoči sjutrašnje Parade ponosa koja se održava u Podgorici.

"Zaista, čovjeku je ”sve slobodno”, sve je njegovo pravo, ali ovo predstavlja slobodu koja raščovječuje, lišavajući čovjeka i svega čovječijeg - vječnog smisla, obogotvorujući nečovječnost, ništavnost, prolaznost. Sveta je riječ Apostola naroda Pavla: ”ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni lopovi, ni pijanci, ni otimači, ni muželožnici neće vidjeti Carstva nebesnoga” (1 Kor. 6, 9-10). Muželoštvo je, dakle, jedan od osnovnih grijehova ljudskih. Ko je vidio bludnike i preljubočince, lopove i pijanice da obavljaju ”parade ponosa”? Samo protivprirodni grijeh pederastije LGBT… se propagira kao ”ponos”. Ljudi su podložni i drugim grijesima, ali ih makar ne propagiraju kao vrlinu. One koji se tome suprote nazivaju homofobima; grijehofobiju proglašavaju za homofobiju! Treba da je svima znano: Crkva Božja bi se odrekla sebe, kada bi prihvatila grijeh za vrlinu, lažnu ljubav za pravu ljubav, nečovječnost za čovječnost, grijehofobiju za homofobiju. Ne samo Hrišćanska Crkva, nego i sveukupna čovječanska religioznost, svo ljudsko iskustvo od iskoni, počevši sa drevnim jevrejskim prorocima, ističe među svim grijehovima posebno - sodomiju", navodi Amfilohije.

Kako je dodao, gradovi Sodoma i Gomora su zbog tog grijeha Božijom kaznom pretvoreni u Mrtvo more, vodu bez života i živih bića - do današnjeg dana.

"Nikakvo čudo: ovaj grijeh materinu utrobu pretvara u ”mrtvo more” radionicu života pretvara u radionicu smrti. Danas ozakonjeno čedomorstvo (= abortus) predstavlja ozakonjenje ubistva (ubiti dijete od mjesec dana, ili deset mjeseci ili devet godina - isti je zločin). Pederastija je istovjetna (i po izrazu) sa grijehom pedofilije, skrnavljenjem djeteta. Zato oni koji danas ozakonjuju prvo, to čine i sa drugim. Zašto izraz ”peder” u svim jezicima predstavlja moralnu rugobu? Pa i oni koji time ”ponosno paradiraju” osjećaju taj izraz kao uvredu, tražeći da se pederastija ozakoni kao bračna zajednica, izjednači sa svetinjom braka, kao da zaboravljaju da ”pedofilija” ima isto značenje. Otuda takvi, prije ili kasnije, tražiće ozakonjenje usvajanja djece; poričući svetinju rađanja, ipak ne mogu bez djece.

Sodomija, kao i mnogi drugi grijesi, prate čovjeka odvajkada. Čovječanstvo, međutim, po prvi put u istoriji, i to ono ”prosvećeno zapadno”, taj sodomski grijeh ozakonjuje (zajedno sa samoubistvom i ubistvom djece). Nije li to znak da ova ”moderna” civilizacija ozakonjuje samouništenje ljudskog roda?! Oni koji to zastupaju i propagiraju, ne odriču li se time i svojih roditelja, jer da su se oni ponašali na njihov način, ovih ne bi ni bilo, ne bi se rodili…", navodi Amfilohije.

Kako je rekao, otkad postoji Crna Gora, Crnogorci su taj grijeh smatrali kao nakaznost i nemoral.

"Došlo vrijeme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gdje im mjesto nije. Toliko je grijehova koje danas čine ljudi, ali je čudno i neshvatljivo za zdravi ljudski razum, da ovaj grijeh odvajkada smatran za bolest (svaki grijeh je ustvari moralna bolest) se propagira kao ”ponos”. Po narodnoj: ” Čega se pametan stidi, time se lud ponosi.”

Ovo se kod nas prihvata u duhu usvajanja ”zapadnih vrijednosti”. No, zašto prihvatiti i propagirati kao ”pravo” i ”vrijednost”, ozakonjenje nečega što ustvari uništava i Zapad i Istok, kao i one koji to prihvataju, odričući se svog iskonskog morala, svoga ”čojstva i junaštva”. Neki od takvih tvrde da vjeruju u Boga, previđajući da nas svaki grijeh odvodi od Boga; da se time ustvari odriču od Boga Ljubavi, ponižavajući i čovjeka u sebi kao bića stvorenog za istinsku Ljubav, bića koje rađa i koje se rađa - za vječnost", zaključuje Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније