Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 11. 2018. 07:08 >> 06:48
1

UCG SAOPŠTIO

Netačno da su profesorima smanjene plate

Osnovna zarada za oktobar profesorima na Univerzitetu Crne Gore nije umanjena, a razlika kod pojedinih obračuna je jedino u honorarima preko plate, koji su nekima uvećani, a nekima umanjeni, u zavisnosti od fonda časova i broja studenata, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore

Pobjedi iz Rektorata nije odgovoreno na pitanja u vezi sa informacijom da je profesorima kasnila oktobarska zarada, te da im je umanjena između 100 i 300 eura zbog drugačijeg tumačenja Kolektivnog ugovora, već su uputili na reagovanje koje je objavljeno na njihovom sajtu.

Netačna je, kako su naveli, juče objavljena informacija da se propisi tumače drugačije.

Pojedini nezvanični sagovornici sa UCG kazali su kako nije neuobičajeno da profesorima kasni plata u ovom periodu, jer je početak studijske godine, te da se zarada obračunava po novom opterećenju, u zavisnosti od fonda časova.

Ispričali su, međutim, da se profesorima koji su angažovani na četvrtoj godini drugačije obračunavaju časovi, odnosno ne računaju se kao puni ukoliko predaju grupi u kojoj je manje od pet studenata, što ranije nije bila praksa.

"Pojedini profesori su mi kazali da im je umanjeno dodatno uvećanje na osnovnu zaradu zato što se zbog manjeg broja studenata na četvrtoj godini dobija 10 odsto valorizovanog opterećenja. To znači da se jedan čas ne računa kao puni čas, nego kao 0,1 čas. Ranije se na ovaj način obračunavala zarada samo gdje je nastava mentorska, na magistarskim studijama, a ne na četvrtoj godini", kazao je sagovornik Pobjede.

Kaže da su u ovom slučaju najviše pogođeni fakulteti na kojima je, inače, malo studenata, kao što je na programima fizike i matematike.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније