Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2018. 19:50   >>  19:26

ZENKA ISTAKAO

Mijenja se društvena percepcija prema LGBT osobama

Sa aspekta ostvarivanja prava LGBTI osoba napredak je vidljiv u mnogim oblastima, ali svakako da ima izazova na koje treba odgovoriti u narednom periodu, konstatovano je na sastanku ministra Mehmeda Zenke sa izvršnim direktorom nevladine organizacije Queer Montenegro Danijelom Kalezićem, uoči predstojeće Povorke ponosa.

Šesta Povorka ponosa održava se u subotu, 17. novembra, u Podgorici.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Zenka je istakao da se društvena percepcija prema osobama drugačije seksualne orijentacije generalno mijenja i dodao da su aktivnosti nadležnih institucija i nevladinih organizacija uveliko doprinijele tome.

Zenka je rekao da u prilog društvenom prihvatanju LGBTI osoba govori činjenica da se šesta Povorka održava u duhu mira, tolerancije i razumijevanja.

"Velik je pomak napravljen u unapređenju normativnog okvira za zaštitu od diskriminacije, a pred nama je i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i drugog strateškog dokumenta o unapređenju kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori", rekao je ministar.

Zakon će, kako se navodi, omogućiti pravo na prepoznavanje istopolnih zajednica, te prava koja se tiču zdravstvenog i penzijskog osiguranja, socijalne zaštite, nasljeđivanja i drugo.

Prema očekivanjima ministra, implementacija nacionalne LGBTI politike Vlade Crne Gore kroz novi strateški dokument osiguraće punu podršku nadležnih institucija, kao i nevladinih organizacija.

Kalezić je, saopšteno je, konstatovao da razumijevanje nije izostajalo u komunikaciji koju godinama unazad ima sa resornim Ministarstvom, te iskazao žaljenje što ministar lično neće biti u prilici da učestvuje u ovogodišnjoj Povorci.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima otvorenu komunikaciju sa predstavnicima nevladinih organizacija i u znaku dobre saradnje u prethodnom periodu ostvareni su značajni rezultati. Sagovornici su se saglasili da je najvažnije da u duhu te saradnje nastavimo i sprovedemo planirane mjere u cilju što potpunije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda svih", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније