Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

13. 11. 2018. 12:00   >>  11:50

CZIP SUMNJA

U Solani ustrijeljen bjeloglavi sup?

Perunu, jednom od 14 satelitski praćenih bjeloglavih supova iz Hrvatske, gubi se svaki trag u ulcinjskoj solani, zbog čega iz Centra za zaštitu ptica (CZIP) sumnjaju da je na toj teritoriji, u blizini same osmatračnice, ptica ustrijeljena. Kao dokaz, pronašli su očupano perje i praznu lovačku patronu.

Istakli su da je Perun, uz pratnju supa Jadran, letio preko Paga, Obrovca, Šibenika, Splita i Dubrovnika.

"I dok je Jadran nastavio svoje putovanje za Grčku, Perun se usljed iscrpljenosti zaustavio na Ulcinjskoj solani što se ispostavilo kao kobna procjena ove jedinke izuzetno ugrožene vrste, koja je na teritoriji Crne Gore, kao gnjezdarica, izumrla usljed trovanja i sistematskog ubijanja", istakli su iz CZIP-a.

Kako su kazali, od 26. do 29. oktobra pažljivo su pratili Perunov boravak u Solani, po instrukcijama kolega iz Hrvatske.

"U skladu sa protokolom o postupanju u ovakvim slučajevima, ptici se daje mogućnost oporavka od iscrpljenosti obezbjeđivanjem hrane, bez direktnog kontakta sa ljudima, a njegovo privremeno uzimanje iz slobode i povratak u oporavilište za supove na Cresu, trebao je uslijediti samo ukoliko i nakon obezbjeđivanja hrane ptica ne nastavi svoj dalji put. Nažalost takva procjena nije mogla biti donijeta, jer je već narednog dana došlo do kobnog susreta krivolovaca sa tom pticom, o čemu svjedoče i fotografije sa terena i činjenica da više nikada nijesmo dobili podatke o njegovom kretanju što upućuje na fizičko oštećenje aparata", poručili su iz te NVO.

Iz CZIP-a su objasnili da su pronašli iščupano perje, te svjež patron na lokaciji na kojoj je dan ranije nije bilo, što  opravdava sumnju da je bjeloglavi sup Perun, pogrešno procijenio Ulcinjsku solanu, "odabravši umjesto ptičijeg raja, smrtonosnu klopku".

"To nije prvi slučaj da u Crnoj Gori usljed intenzivnog krivolova stradaju za Evropu, jako važne jedinke grabljivica. Naime, podsjećamo javnost na slučaj crnog orla Bruzde koji je bio jedan od osam parova praćenih satelistkim odašiljačima, a koji je nastaradao na teritoriji NP Skadarsko jezero. Prije Peruna, a nakon Bruzde, CZIP je pokušao telemetrijski da prati oporavljenog bjeloglavog supa Mila, koji nije preživio ni 24 časa koliko je potrebno transmiteru da pošalje podatke o kretanju, a koji je pušten na teritoriji opštine Bijelo Polje", naglasili su.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније