Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 11. 2018. 08:45 >> 08:21

ZAVOD ZA METROLOGIJU

Kilogram spreman za novu definiciju

Naučnici 60 država svijeta, koji se bave tačnim i preciznim mjerenjima, sastaće se 16. novembra 2018. u Versaju u Francuskoj kako bi izglasali nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol. Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) trebalo bi da stupe na snagu 20. maja 2019.

Kako je saopšten iz Zavoda za metrologiju, glasanje o tim definicijama Međunarodnog sistema jedinica (SI) biće razmatrano na Generalnoj konferencija za tegove i mjere u organizaciji Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM).

"Odluka o promjeni SI definicija znači da će kilogram, amper, kelvin i mol biti redefinisani na osnovu prirodnih konstanti. Ova promjena obezbjediće buduću stabilnost i nepromjenjivost Međunarodnog sistema jedinica (SI) i time omogućiti razvoj novih, prije svega, kvantnih tehnologija", objasnili su iz Zavoda za metrologiju.

Nakon usvajanja te odluke, tačna i precizna mjerenja se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

"Kilogram je trenutno definisan tako da je jednak masi Internacionalnog prototipa kilograma (IPK), odnosno jednak je masi cilindričnog artefakta napravljenog od platine i iridijuma i čuva se u prostorijama Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) u Francuskoj. Naučnici, artefakt kilograma, koriste posljednjih 130 godina i njegova stabilnost i nepromjenjivost mogu biti potvrđeni samo poređenjem sa identičnim kopijama, što je zahtjevan proces koji dovodi do nepouzdanih podataka", navodi seu saopštenju.

U novom Međunarodnom sistemu jedinica (SI), kako su kazali, kilogram će biti određen na osnovu Plankove konstante, kao osnovne konstantne kvantne fizike.

"Nove definicije biće primijenjene na četiri od sedam SI jedinica: kilogramu, amperu, kelvinu i molu, kao i na njihovim izvedenim jedinicama kao što su volt, om i džul. Kilogram će, dakle biti definisan na osnovu Plankove konstante (h), amper na osnovu elementarnog naelektrisanja (e), kelvin na osnovu Bolcmanove konstante (k) i mol na osnovu Avogadrove konstante (NA)", kazali su.

Iz Zavosa za netrologiju napominju da veličine te četiri jedinice neće biti promjenjene (kilogram će i dalje biti kilogram). Tri preostale SI jedinice, sekunda, metar i kandela već su definisane na osnovu prirodnih konstanti.

"Rezultat redefinicije biće i razvoj novih tehnologija. Kao što je redefinicija sekunde 1967. doprinijela nastanku i razvoju GPS navigacije i interneta, smatra se da će nove SI definicije imati veliki uticaj na nova naučna dostignuća, razvoj tehnologije, međunarodne trgovine, kao i veći uticaj na bezbjedno funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje životne sredine", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније